Δύο νέες συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
Η μία από τις συμφωνίες καλύπτει τη συνεργασία για την κοινή περιφερειακή αγορά και η άλλη συμφωνία καλύπτει την κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι ηγέτες της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και των Σκοπίων υπέγραψαν δύο συμφωνίες για την περιφερειακή συνεργασία.
Το νέο σχέδιο για την κοινή περιφερειακή αγορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Σχεδίου Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τον Μάιο και έχει αξία 6 δισ. ευρώ.
It’s the 10th anniversary of the Berlin Process.
So it’s good to be in Berlin with our Western Balkan partners.
To look back on our achievements, but especially to look forward.
Towards a future where all six Western Balkan partners are part of our Union. pic.twitter.com/ZPUymHpb5E
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 14, 2024
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου κορυφής, είπε ότι οι νέες συμφωνίες «θα κάνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ευκολότερη».
Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν είναι το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση στην Ευρώπη.
Ο Σολτς είπε: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φτάσετε εκεί, και αυτός είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών που έχετε ήδη καταλήξει», δήλωσε προς τους συμμετέχοντες της συνόδου.
Η Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της Γερμανίας και στοχεύει στην υποστήριξη και εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και σύγκλιση της περιοχής με τις αξίες και τα κοινωνικοοικονομικά πρότυπα της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία παρέχει πολιτική υποστήριξη υψηλού επιπέδου και ευρεία εμβέλεια και προβολή στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας και στις σχετικές πολιτικές, καθώς και στα έργα συνδεσιμότητας της ΕΕ στην περιοχή.
Στη συνάντηση συμμετέχουν παραδοσιακά οι έξι χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια, οι υποστηρικτικές τους χώρες Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και από το 2019 και η Ελλάδα και η Βουλγαρία, καθώς και η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου η ΕΕ, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, η CEFTA και το Περιφερειακό Γραφείο Νεολαίας (RYCO).
Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 2014 με πρωτοβουλία της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ