Η γαλλική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, κυρίως λόγω της χρήσης τόκων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν θα φτάσει το μέγιστο ποσό των 3 δισεκατομμυρίων που προβλέπεται στη συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη με το Κίεβο, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνού, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αποφασίστηκε πολιτικά στις αρχές του 2024 ότι αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά θα είμαστε πάνω από 2 δισ. ευρώ, αλλά όχι στα 3 δισ. ευρώ», είπε ενώπιον των βουλευτών από την επιτροπή άμυνας.
Η Γαλλία έχει εγγυηθεί την υποστήριξή της στην Ουκρανία σε μια διμερή συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη στις 16 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Παρίσι, η γαλλική στρατιωτική βοήθεια ήταν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και 2,1 δισεκατομμύρια το 2023.
Περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια το 2024 προέρχονται από τη χρήση τόκων για παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και «επιτρέπουν τη χρηματοδότηση πυρομαχικών – μάλλον οβίδων 155 χιλιοστών, πυροβόλων όπλων Caesar, καυσίμων», αναφέρει λεπτομερώς ο Λεκορνού.
Η δωρεά παλαιών υλικών του γαλλικού στρατού έχει αντικατασταθεί από νέο εξοπλισμό, όπως τεθωρακισμένα οχήματα VAB ή άρματα μάχης AMX-10RC που αντιπροσωπεύουν κόστος 533 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι 177 εκατ. το 2023. Οι δωρεές παλαιών υλικών θα το επόμενο έτος αντιπροσωπεύουν 700 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε ο υπουργός.
Η χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ουκρανία προέρχεται επίσης από «κέρδη πληθωρισμού», που αξιολογούνται φέτος σε ένα ποσό μεταξύ 400 και 600 εκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε ο Λεκορνού. Αυτά τα κέρδη προέρχονται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε σχέση με τις υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στον νόμο περί προγραμματισμού στρατιωτικών δαπανών.
Η χρηματοδότηση της βοήθειας προέρχεται επίσης από το ταμείο στήριξης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιτρέπει στο Κίεβο να αγοράζει εξοπλισμό απευθείας από Γάλλους κατασκευαστές ή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF).
Η Γαλλία συνεισφέρει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο EPF, ένα μέσο της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση των παρεμβάσεων της σε συγκρούσεις, ιδίως την προμήθεια όπλων, αλλά «είμαστε οι δικαιούχοι του, δεδομένου ότι το υπουργείο εισέπραξε 143 εκατομμύρια ευρώ το 2024» προς όφελος της Ουκρανίας , δήλωσε επίσης ο Λεκορνού.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ