Συνάντηση των «πέντε» βασικών πυρηνικών χωρών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομάδα των πέντε επίσημα αναγνωρισμένων πυρηνικών κρατών θα πραγματοποιήσει συνάντηση στη Νέα Υόρκη την επόμενη χρονική περίοδο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Οι «Πέντε» πυρηνικές χώρες – επίσημα αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), ενώνουν τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Εκτός από το ότι είναι οπλισμένες με πυρηνικά όπλα, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ριάμπκοφ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση, ούτε ανακοίνωσε σε ποιο επίπεδο θα είναι οι αξιωματούχοι που θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Η συνάντηση θα μπορούσε να είναι δυνητικά σημαντική λόγω της σημαντικής κλιμάκωσης των πυρηνικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα επεκτείνει τη λίστα με τα σενάρια που θα μπορούσαν να την ωθήσουν να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Τον Ιανουάριο του 2022, εβδομάδες πριν ο Πούτιν στείλει τον στρατό του στην Ουκρανία, οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι θεωρούν ότι η αποφυγή του πολέμου μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων και η μείωση των στρατηγικών κινδύνων είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές τους.

«Δηλώνουμε ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσαν τότε οι πέντε χώρες με πυρηνικά όπλα.

Εκτός από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, άλλες τρεις χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα εκτός του πλαισίου της NPT – η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα είναι μέρος της NPT από το 1985, αλλά δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της συνθήκης και αποχώρησε το 2003.

Το Ισραήλ ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει την κατοχή πυρηνικών όπλων και λέγεται ότι δεν έκανε ποτέ δοκιμή. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το Ισραήλ είναι πυρηνική δύναμη. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη χώρα που κατείχε και στη συνέχεια παραιτήθηκε από το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι το Ιράν απέκτησε πυρηνικά όπλα μετά από έναν ύποπτο σεισμό 4,6 Ρίχτερ που έπληξε το ιρανικό έδαφος στις 5 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι πολύ πιθανό να ήταν αποτέλεσμα υπόγειας πυρηνικής δοκιμής.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ