Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε εμπορικό πλοίο στην Οδησσό – εκφόρτωνε νατοϊκό εξοπλισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος  Iskander-M φέρεται να έπληξε το υπό σημαία Παναμά πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Shui Spirit, το οποίο μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό από το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τον πύραυλο ακριβώς καθώς εκφορτώνονταν το φορτίο, με πλάνα που δείχνει την έκρηξη πυρομαχικών, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Ενώ το ακριβές περιεχόμενο και η προέλευση της αποστολής παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ήταν όπλα που προμήθευσε η Ευρώπη.

Πλάνα από drone από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καταγράφει τη στιγμή που ο πύραυλος χτύπησε το σκάφος, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η Ουκρανία, ωστόσο, αμφισβητεί τη σοβαρότητα της επίθεσης. Ο Όλεγκ Κίπερ, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού υποβάθμισε το περιστατικό, αποκαλώντας το πλοίο «πολιτικό σκάφος» και ισχυριζόμενος ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Παρόλα αυτά, η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε έναν τραυματισμό και ανέφερε ζημιές σε φορτηγά και αποθήκες στην Οδησσό.

Παράλληλα με την πυραυλική επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πολλαπλών κυμάτων με στόχο το Κίεβο και κρίσιμες υποδομές στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 56 από τα τουλάχιστον 87 drones, με 25 να χάνονται λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Η Κωνστάντζα έχει γίνει βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τις προμήθειες όπλων της Δύσης που κατευθύνονται προς την Ουκρανία και οι αναφορές δείχνουν ότι το χτύπημα κατέστρεψε ένα πολύτιμο αγαθό. Το περιστατικό υπογραμμίζει την αυξανόμενη ευπάθεια των αποστολών όπλων από τη Δύση καθώς διασχίζουν κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού για να υποστηρίξουν τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

Το χτύπημα πυραύλων προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις σε χώρους εκφόρτωσης, βυθίζοντας δύο σκάφη ουκρανικής περιπολίας στα σύνορα και με αποτέλεσμα επτά θύματα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα Iskander-M και εκτοξευόμενες από αέρος παραλλαγές όπως ο πύραυλος 9K720 για να εξουδετερώσει υψηλής αξίας δυτικά μέσα που φτάνουν στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα αεράμυνας Patriot.

Σύμφωνα με τη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Argumenty i Fakty»  τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία βύθισε τρία πλοία μεγάλης χωρητικότητας που μετέφεραν δυτικό στρατιωτικό φορτίο για το Κίεβο και περίπου δώδεκα μικρά πλοία και βάρκες των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ