Daily Sabah: Η Τουρκία αναμένει θετικά μηνύματα από τη Γερμανία για τα Eurofighters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία αναμένει από τη Γερμανία να προχωρήσει στην πολυσυζητημένη πώληση 40 αεροσκαφών Eurofighter, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών πηγών που επικαλείται η Daily Sabah.

Η Άγκυρα αναμένει «θετικά σήματα από τη Γερμανία» για το θέμα, προσθέτοντας ότι οι «τεχνικές συνομιλίες» συνεχίζονται ακόμη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε.

Η Τουρκία ελπίζει να αυξήσει τις αμυντικές της ικανότητες με 40 Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία συμμετέχει στην παραγωγή Eurofighter και απαιτείται έγκριση από το Βερολίνο για μια εξαγωγική συμφωνία.

Η Τουρκία πιέζει τη Γερμανία να εγκρίνει την αγορά από πέρυσι. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε στη συνέχεια ότι η Άγκυρα είχε ήδη την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, των εναπομεινάντων εργολάβων.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να προετοιμάζει μια αλλαγή πορείας για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, το Βερολίνο ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εταίρο του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων 100 αντιαεροπορικών πυραύλων και τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό και πακέτα υλικών για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και φρεγατών.

Μέχρι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, η Γερμανία ενέκρινε μεγάλες εξαγωγές όπλων στη χώρα.

Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μειώθηκαν σημαντικά σε μονοψήφιο εύρος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Για ολόκληρο το έτος 2023, υπήρξαν περίπου 17 αιτήματα εισαγωγής τουρκικών όπλων συνολικής αξίας 1,22 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα Eurofighters προέκυψε μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία αιτήματος αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, αφού η Τουρκία υποστήριξε την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καθυστερούν την έγκρισή της.

Ο Giancarlo Mezzanato, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurofighter, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την απόκτηση των μαχητικών, αλλά αποκάλυψε ότι η Γερμανία είχε εμποδίσει την πώληση.

Τα μαχητικά αεροσκάφη κατασκευάζονται από γερμανική, βρετανική, ιταλική και ισπανική κοινοπραξία, εκπροσωπούμενη από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo.

Η Τουρκία θέλει να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-16 στο απόθεμα της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα καταργηθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 2030.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, αναγνώρισε κάποια πρόοδο στη συμφωνία σε πρόσφατη συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους, αν και δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να οργανώσουν μια επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Άγκυρα την επόμενη περίοδο, είπε.

Η ανησυχία της Γερμανίας για τη χρήση όπλων γερμανικής κατασκευής από την Τουρκία, όπως τα άρματα μάχης Leopard, στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία, έχει από καιρό φέρει ένταση τις σχέσεις, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν πιθανή αλλαγή.

Daily Sabah

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ