Τουρκικό πλοίο διερεύνησης πετρελαίου διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ με τη συνοδεία φρεγάτας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό: Η στιγμή που το «Ορούτς Ρέις» διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ – φωτογραφία από τον λογαριασμό του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας στο Χ

Τουρκικό ερευνητικό πλοίο, εξειδικευμένο στην εξερεύνηση και αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ, συνοδευόμενο από πλοία υποστήριξης και μια φρεγάτα ναυτικής ασφάλισης, σε μια κίνηση που θα ενίσχυε την επιρροή της Άγκυρας στο Κέρας της Αφρικής, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Σχετικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλμπαρσλάν Μπαϊρακτάρ Alp δήλωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο “X” την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου (2024): «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο («Ορούτς Ρέις») διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνεται με ασφάλεια προς τη Σομαλία, με πλοία υποστήριξης και φρεγάτες που το συνοδεύουν».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στο εξωτερικό μέσω της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη με τη Σομαλία.

Υποθαλάσσιος πλούτος στη Σομαλία

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πρόκειται να ξεκινήσει την αποστολή του για εξερεύνηση πετρελαίου στη Σομαλία στα τέλη του τρέχοντος Οκτωβρίου, αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας.

Η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μογκαντίσου, περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου στη Σομαλία, καθώς επέτρεψε στην Turkish Oil Corporation «TPAO» να λάβει άδειες σε 3 περιοχές στα σομαλικά ύδατα.

%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B7%CE%B1

Το αραβικό δημοσίευμα σημειώνει ότι το εξερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» θα διενεργήσει έρευνες σε περιοχές που εκτείνονται σε περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα είναι περιοχή ανακαλύψεων πετρελαίου.

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) διαθέτει άδειες εξερεύνησης σε θαλάσσια περιοχή χωρισμένη σε 3 πεδία συνολικής έκτασης 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και η τρισδιάστατη σεισμική μελέτη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 7 μήνες.

Εξερεύνηση πετρελαίου

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Άγκυρας και Μογκαντίσου περιλαμβάνει, εκτός από την εξερεύνηση πετρελαίου στη Σομαλία, την αξιολόγηση, ανάπτυξη και παραγωγή της, στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Σομαλίας, καθώς και μεταφορά, διανομή, διύλιση, πωλήσεις και υπηρεσίες πετρελαίου και άλλων προϊόντων από ξηρά και θαλάσσια έργα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε, σε προηγούμενες δηλώσεις του, ότι η χώρα του έχει γίνει μια από τις χώρες που κατέχουν τους σημαντικότερους στόλους πλοίων βαθέων υδάτων στον κόσμο.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ