Στους δρόμους και πάλι σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, που βρίσκονται στις Συμπληγάδες Πέτρες της κακοκαιρίας «Daniel» και της απίστευτης προχειρότητας της κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να διεκπεραιώσει ακόμη και βασικές λειτουργίες.
Στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη κινητοποίηση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας, που διαμαρτύρονται γιατί οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο «Daniel» «δεν καλύπτουν τις ζημιές στην παραγωγή, τις αδικίες που έγιναν και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ακόμη σε συναδέλφους, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν αποπληρώθηκαν ακόμη». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «εν μέσω κορύφωσης των αγροτικών εργασιών και για πρώτη φορά ζητάνε από τους παραγωγούς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι συμφωνούν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί. Υπάρχει το υπαρκτό γεγονός των μειωμένων παραγωγών που εμφανίζεται οξυμένο σε βαμβάκι και καλαμπόκι, που δεν οφείλεται σε ευθύνη των παραγωγών και πρέπει να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, αλλιώς τίθεται κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για πολλούς αγρότες της περιοχής μας».
Μία ώρα μετά θα βρεθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έναν οργανισμό που εξαιτίας κακοδιαχείρισης έχει βρεθεί υπό 12μηνη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πρόσφατα πεπραγμένα του επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ειδικότερα, ο οργανισμός απέστειλε ραβασάκια σε 190.000 αγρότες να επιστρέψουν ενισχύσεις ύψους 63.000.000 ευρώ που δόθηκαν… κατά λάθος και μάλιστα έως τις 29 Οκτωβρίου 2024!
Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και τους αγρότες να μην επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ». Με τον πανελλαδικό συντονισμό που γίνεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και τώρα και το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνουν, θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους «για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε και μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις και να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλησε να υποβαθμίσει το αίσχος, λέγοντας ότι το 71% των 197.034 αγροτών (οι 139.589 παραγωγοί) θα καταβάλουν ποσά από 1 έως και 250 ευρώ, ενώ σε 29.906 παραγωγούς (το 15%) θα παρακρατηθούν από 250 έως 500 ευρώ. Συνολικά, από το σύνολο των 197.034 οι 169.495, δηλαδή το 86%, είναι στην κατηγορία από 1 έως 500 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 14%, δηλαδή 27.538 παραγωγοί, είναι σε ποσά από 501 έως 5.000 ευρώ.