Οι προβλέψεις της συμφοράς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Ο προϋπολογισμός του 2023 προέβλεπε επενδύσεις (=Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου) στο 15,5% – ενώ διαμορφώθηκαν μόλις στο 4%! Ο επόμενος του 2024, προέβλεπε 15,1% και αναθεωρήθηκε στο 6,7%. Ο σημερινός του 2025 προβλέπει τις επενδύσεις στο 8,4% – παρά τις προηγούμενες υποχωρήσεις και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης! (17,213 δις €, εκ των οποίων τα 9,621 δις € αφορούν το δανειακό σκέλος και τα 7,592 δις € το σκέλος των επιχορηγήσεων).

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μία σειρά από λανθασμένες προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών, όπως άλλωστε για το ρυθμό ανάπτυξης του 2025 – ο οποίος στην αρχή προβλεπόταν στο 2,9%, μετά στο 2,5% και σήμερα στο 2,3%. Οι λανθασμένες προβλέψεις πάντως, όταν αναθεωρούνται προς τα κάτω, αποτελούν σοβαρό σήμα κινδύνου για τις αγορές – αφού τεκμηριώνουν, μεταξύ άλλων, πως οι υπουργοί είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Τέλος, εκτός του ότι είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ στις επενδύσεις και προτελευταίοι στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ στο 2ο τρίμηνο του 2024 (περνάμε μόνο την Ισλανδία!), από τις οποίες επενδύσεις εξαρτάται η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μισθοί και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, όπου είμαστε επίσης τελευταίοι, η απόσταση μας από την ΕΕ συνεχώς διευρύνεται – ενώ το τεράστιο επενδυτικό μας κενό παραμένει. Δεν είναι ντροπή για τη χώρα μας να είμαστε παντού τελευταίοι; Εάν ο υπουργός είχε φιλότιμο, δεν θα παραιτούταν;

IMG 6458

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ