Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας δήλωσε σε αραβικό μέσο τη Δευτέρα ότι η στόχευση του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις απαιτεί αεροπορικές δυνατότητες που διαθέτουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το Ισραήλ, με τη σειρά του, διαθέτει ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για να ολοκληρώσει μια τέτοια αποστολή.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές για την αξιολόγησή του σχετικά με τη στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες του Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ – Centcom, στρατηγού Έρικ Κουρέλα, με τους Ισραηλινούς ηγέτες τις τελευταίες δύο ημέρες στο Τελ Αβίβ ήταν εποικοδομητικές και επικεντρώθηκαν στα «σημαντικότερα σχέδια απάντησης στα πρόσφατα ιρανικά χτυπήματα».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η αμερικανική εκτίμηση για το χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Ισραήλ θα απέχει από την εκτέλεση αυτής της αποστολής.
Γεωγραφικές πολυπλοκότητες
Δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει την κατασκευή μιας υπόγειας εγκατάστασης στην πυρηνική τοποθεσία Natanz του Ιράν
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι τοποθεσίες των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων έχουν πολλές γεωγραφικές επιπλοκές, εκτός από το ότι απαιτούν αρκετούς γύρους αεροπορικών επιδρομών για αρκετές ημέρες.
Ο αξιωματούχος θεώρησε ότι μία από τις πιο δύσκολες αεροπορικές επιχειρήσεις είναι το χτύπημα στόχων σε μακρινές γεωγραφικές περιοχές, ειδικά εάν βρίσκονται σε υπόγεια μέρη.
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου έρχονται ώρες αφότου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ, όπου ενημερώθηκε, σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου, ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί κρίσιμες δυνατότητες στην περιοχή για να υπερασπιστεί τις δυνάμεις της και να υποστηρίξει το Ισραήλ.
Ο Γκάλαντ είπε στο CNN ότι το Ισραήλ συντονίζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς προετοιμάζεται να απαντήσει στο Ιράν, αλλά «θα λάβει τις δικές του ανεξάρτητες αποφάσεις» για το πώς θα απαντήσει.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους σε επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ «δεν έχει αποκλείσει καμία από τις επιλογές του».
Υπό το πρίσμα της ασυμφωνίας στα οράματα της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ ως προς την απάντηση στο Ιράν, οι πληροφορίες του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν ότι η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν έρχεται και θα είναι μεγαλύτερη από όλες τις προσδοκίες.
Σύμφωνα με την al Jazeera, ελλείψει αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης, το Ισραήλ θα ήταν μόνο του στην προσπάθειά του να περάσει μέσα από στρώματα ιρανικής αεράμυνας για να φτάσει σε εγκαταστάσεις που είναι υπόγειες ή θαμμένες βαθιά στα βουνά.
Στο Natanz όπου βρίσκονται οι κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι σημειώνεται πρόοδος στην κατασκευή μιας νέας υπόγειας τοποθεσίας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αίθουσες εμπλουτισμού ουρανίου και άλλες εγκαταστάσεις.
Υπολογίζεται ότι στα 100 μέτρα (328 πόδια) κάτω από το έδαφος, είναι τόσο βαθιά που ακόμη και οι αμερικανικές βόμβες καταστροφής που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα με καταστροφικά αποτελέσματα πιθανότατα δεν θα το καταστρέψουν.
Ένα άλλο αρνητικό σημείο για ενδεχόμενη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι η εναντίωση της ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και η εντατικοποίηση της προσοχής της στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Μάλιστα, ο Ταξίαρχος Αχμάντ Ηαγκταλάμπ, επικεφαλής της Πυρηνικής Διοίκησης του IRGC, έχει δηλώσει στα ιρανικά media ότι η Τεχεράνη εντόπισε ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις και «έχει τo δάχτυλo στη σκανδάλη» για να εξαπολύσει άλλη μια μεγάλη επίθεση.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ