Τανωμενος Σορβας: Η πιο ωραία Ποντιακή Σούπα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα που κρυώνει ο καιρός σιγά,σιγά
Να σας μάθω και την πιο ωραία Ποντιακή Σούπα…

Τανωμενος Σορβας!

Ο παραδοσιακός τανωμένος σορβάς γινόταν με κορκότο (αποφλοιωμένο και σπασμένο στάρι) αλλά γίνεται και με πληγούρι ή ρύζι ανάλογα με τι το προτιμάτε.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και ξερό δυόσμο. Αυτά τα δύο κάνουν τη διαφορά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε: (4-6 μερίδες)
250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 φλυτζ. καφέ κορκότο ή πληγούρι ή ρύζι καρολίνα
8 φλυτζάνια νερό (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
αλάτι
δυόσμος ξερός
25 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (όχι μαργαρίνη)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι ή το πλιγούρι ( με τα 8 φλυτζ.νερό.)
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι και το αραιώνουμε με λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. Αυτό το κάνουμε για να μην ξινίσει το γιαούρτι όταν θα προσθέσουμε το ζεστό νερό.
Όταν βράσει το ρύζι, παίρνουμε λίγο από το νερό του και το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι. Αν δείτε ότι δεν έχει αρκετό νερό, προσθέστε όσο θέλετε μέσα στην κατσαρόλα.

Αυτή η διαδικασία θυμίζει λίγο το αβγολέμονο, για να μην κόψει μέσα στην καυτή σούπα. Έτσι και με το γιαούρτι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο-λίγο το καυτό νερό.

Όταν το γιαούρτι αραιώσει αρκετά χωρίς να κόψει, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι ( ή το πληγούρι) και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι.
Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το βούτυρο με το λάδι. Ιδιαίτερη προσοχή να μην καεί.

Όταν το γιαούρτι με το ρύζι ή το πληγούρι πάρουν βράση και ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε τον ξερό δυόσμο και σερβίρουμε.

Η σούπα τρώγεται και ζεστή αλλά και κρύα το καλοκαίρι. Συνοδέψτε την με φρυγανισμένο ψωμί και τυρί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ