Παρά το μεγάλο τους έλλειμμα, οι ΗΠΑ έχουν δώσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο για το Ισραηλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει το ποσό ρεκόρ των 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και οδήγησε σε κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση για το πρόγραμμα «Κόστος του πολέμου» του Πανεπιστημίου Μπράουν, η οποία δημοσιεύθηκε στην επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Επιπλέον 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, ανέφεραν οι ερευνητές σε ευρήματα που δόθηκαν για πρώτη φορά στο Associated Press. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος μιας εκστρατείας υπό την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την καταστολή των χτυπημάτων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι τα πραγματοποιούν σε αλληλεγγύη με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς.

Η οικονομική επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στο κόστος σε ανθρώπινες ζωές: Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο και πήραν άλλους ομήρους. Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 42.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στην καταμέτρησή του. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ και αμάχων, έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ επέκτεινε σημαντικά τις επιδρομές του στη χώρα αυτή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην ιστορία, λαμβάνοντας 251,2 δισεκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό από το 1959, αναφέρει η έκθεση. Ακόμα κι έτσι, τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σε δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, είναι μακράν η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια που έχει σταλεί στο Ισραήλ μέσα σε ένα έτος. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να παρέχουν δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και την Αίγυπτο κάθε χρόνο όταν υπέγραψαν την ειρηνευτική συνθήκη του 1979 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, και μια συμφωνία από την κυβέρνηση Ομπάμα καθόρισε το ετήσιο ποσό για το Ισραήλ σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028.

Οι ΗΠΑ είχαν 34.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή την ημέρα που η Χαμάς έσπασε τα οδοφράγματα γύρω από τη Γάζα για να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περίπου 50.000 τον Αύγουστο, όταν δύο αεροπλανοφόρα βρίσκονταν στην περιοχή, με στόχο να αποθαρρύνουν τα αντίποινα μετά από ένα χτύπημα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο Ιράν. Ο συνολικός αριθμός αυτή τη στιγμή είναι περίπου 43.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ