Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δημιουργήσει κέντρα κράτησης σε γειτονικές χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ, όπως η Σερβία, η Αλβανία και η Μολδαβία, σύμφωνα με σχέδια που θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες σε δύο εβδομάδες θα εξετάσει «καινοτόμες λύσεις» για «ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και «αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών», καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν λαϊκές αντιδράσεις κατά των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, δημοσιεύει η The Times.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε γεύμα Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την επόμενη Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ένα σχέδιο δημιουργίας «σημείων συγκέντρωσης πριν από τον επαναπατρισμό» ή «κέντρα επιστροφής», που θα φιλοξενούνται σε γειτονικές χώρες που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, αναφέρει αποκλειστικά το δημοσίευμα των «Times».
«Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ να επιστρέφονται γρήγορα», είπε ο διπλωμάτης. «Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά ατόμων που έχουν λάβει εντολή να φύγουν για να επιστρέψουν στους μηχανισμούς των κόμβων, ενώ αναμένουν την τελική απομάκρυνσή τους».
Οι Τσέχοι, οι Δανοί, οι Αυστριακοί, οι Ολλανδοί, οι Ούγγροι, οι Ιταλοί και τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν από την άνοιξη για την εξωτερική ανάθεση κέντρων κράτησης και την κατασκευή τους εκτός ΕΕ.
Σε μια σημαντική αλλαγή, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτά στη συζήτηση αυτού του σχεδίου, ιδιαίτερα αφού η Αλβανία συμφώνησε να αναθέσει σε τρίτους τις διαδικασίες ασύλου από την Ιταλία.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι πέρυσι 484.160 μετανάστες διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αλλά μόνο 91.465, ή το 18,9%, εκδιώχθηκαν στην πραγματικότητα.
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν παραμένουν σε κατάσταση κράτησης στο έδαφος του κράτους μέλους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν αναμονή της επιστροφής τους», αναφέρεται σε εσωτερικό διπλωματικό έγγραφο της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη έχουν έντονο συμφέρον να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των επιστροφών και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει το φαινόμενο των μη επιστρεπτέων επιστροφών».
Σε μια πρόσφατη υπόθεση που συγκλόνισε το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο, ο Issa al-Hassan, 26 ετών, ένας αποτυχημένος Σύρος αιτών άσυλο, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τριών ατόμων στο Solingen (δυτική Γερμανία) αφού οι αρχές δεν κατάφεραν να τον απελάσουν.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης «δράσεις για την αποτελεσματική επιστροφή εγκληματιών και ατόμων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια», ένα χρόνο αφότου ένας Τυνήσιος καταδικάστηκε για σοβαρά εγκλήματα και ένας παράνομος κάτοικος στο Βέλγιο σκότωσε δύο υποστηρικτές του σουηδικού ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ