Γράφει η δημοσιογράφος:
Αν έχετε επισκεφτεί την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, ξέρετε τον λόγο για τη μαγεία της πόλης. Μιλάω για την Ακρόπολη που είναι ορατή από κάθε σημείο της πόλης και είναι χτισμένη σε ύψος 150 μέτρων.
Η πόλη γνωρίζει ότι αντλεί την ομορφιά της από αυτό το συγκρότημα ιστορικών κτιρίων. Άλλωστε, στην Αθήνα απαγορεύεται να χτίζονται κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα για να φαίνεται η Ακρόπολη από παντού.
Έζησα τις ίδιες μαγικές στιγμές στην Αρχαία Πόλη της Εφέσου. Μόλις μπείτε στην πόλη, ξεκινάτε κυριολεκτικά ένα ταξίδι στην ιστορία. Είναι πολύ ανησυχητικό να γνωρίζουμε ότι και οι δύο αυτές συναρπαστικές ιστορικές δομές θα επηρεαστούν από την κλιματική κρίση και μία από αυτές μπορεί ακόμη και να αφανιστεί.
Αθήνα-Ακρόπολη
Όταν πας στο κέντρο της Αθήνας, μπορείς να δεις παντού αρχαιολογικά ερείπια. Κάθε δρόμος που μπαίνετε ανοίγει σε μια διαφορετική ιστορία.
Νομίζω ότι η πιο όμορφη πόλη, που είναι τόσο όμορφη, παρόλο που το κέντρο της είναι μακριά από τη θάλασσα είναι η Αθήνα.
Το ενδεχόμενο ο Σωκράτης ή ο Αριστοτέλης να έχουν περπατήσει αιώνες πριν στους δρόμους που πατάς και αυτό σε ενθουσιάζει.
Είναι εξαιρετικό να περπατάς γύρω από την Πλάκα και την πλατεία Μοναστηρακίου μετά το σκοτάδι. Η ελληνική μουσική υψώνεται πάνω από τους αρχαιολογικούς χώρους που φωτίζονται από φώτα. Κάποιοι είναι καλλιτέχνες του δρόμου και κάποιοι παίζουν σε ταβέρνες. Για να μην αναφέρουμε το πλήθος…
Ακρόπολη- « Άκρον Πόλις – Υψηλότερο μέρος της πόλης»
Το πολυτιμότερο έργο και κορυφή αυτής της πόλης, που είναι γεμάτη αρχαιολογικά ερείπια, πρέπει να είναι η Ακρόπολη, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Αυτή η ομάδα ιστορικών κτιρίων πάνω στους βράχους, 150 μέτρα πάνω από την πόλη, χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ.
Η λέξη Ακρόπολη σημαίνει «υψηλό μέρος της πόλης» ή «Φρούριο».
Πήγα λοιπόν σε αυτή την περιοχή, περπατώντας μέσα στην πόλη. Αφού περάσετε από τις λωρίδες ασφαλείας, μια σειρά από ιστορικά κτίρια σας καλωσορίζουν στο λόφο.
Στην περιοχή υπάρχουν επίσης σημαντικοί ναοί και μνημεία. Λέγεται ότι η Ακρόπολη χτίστηκε για να τιμήσει τη θεά Αθηνά.
Η πιο γνωστή κατασκευή στην περιοχή αυτή είναι ο ναός του Παρθενώνα. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, είναι άλλο ένα σημαντικό κτίσμα. Αυτό το μέρος υπηρέτησε την πόλη ως ένα από τα πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα κατά την εποχή του.
Θεωρήθηκε επίσης ως σύμβολο της ελληνικής δημοκρατίας και της πολιτιστικής ταυτότητας. Επιπλέον, η Ακρόπολη είναι στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Υπάρχουν μελανά σημάδια»
Είναι πολύ λυπηρό να γνωρίζουμε ότι ένα τόσο συναρπαστικό έργο απειλείται από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Σε άρθρο στο Reuters, επιστήμονες αναφέρουν ότι η κλιματική κρίση απειλεί την Ακρόπολη, προειδοποιώντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν το μάρμαρο και ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασία ή έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν δομικά προβλήματα σε παλιούς τοίχους και ναούς: « όπως πιθανόν ο λόφος της Ακρόπολης στην Ελλάδα.
Έφεσος Αρχαία Πόλη-Σμύρνη «Είσαι σε άλλο σύμπαν»
Υπάρχει μια άλλη αρχαία πόλη όπου έχω παρόμοια συναισθήματα με την Ακρόπολη. Αυτή είναι η αρχαία πόλη της Εφέσου, που βρίσκεται στο Σελτσούκ της Σμύρνης και ανάμεσα στα επτά θαύματα του κόσμου.
Μόλις ξεφύγετε από τα πλήθη της πόλης και μπείτε στο Σελτσούκ, θα δείτε παντού προωθήσεις της αρχαίας πόλης.
Ακόμα και ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου στο οποίο έμενα αν αυτό το κτίριο ήταν αντισεισμικό, είπε, «Αδελφή, εδώ βρίσκεται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου».
Πήρα την απάντηση «Είναι ασφαλές, φυσικά», αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς τι είδους σύνδεση πρέπει να κάνω.
Όταν ξεκίνησα προς αυτήν την αρχαία πόλη, που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της συνοικίας, βρέθηκα σε ένα μεγάλο πλήθος.
Μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα περίμεναν επίσης για να επισκεφθούν την αρχαία πόλη.
Μετά τους μποτιλιαρισμένους δρόμους, έφτασα στο πάρκινγκ και μπήκα στην αρχαία πόλη μέσα από τους κήπους του τσαγιού.
Αυτή η πόλη, που την υποδέχονται ψηλά δέντρα μόλις μπεις, δίνει πραγματικά την εντύπωση ότι έχεις επισκεφτεί ένα άλλο σύμπαν.
Τα πιο διάσημα ιστορικά μνημεία της αρχαίας πόλης είναι ο Ναός της Αρτέμιδος και η Βιβλιοθήκη του Κέλσου.
Η μεγαλοπρέπεια της βιβλιοθήκης με ενθουσίασε περισσότερο. Νομίζω ότι το περπάτημα σε αρχαίους δρόμους και η μάρτυρας της ιστορίας είναι μια εμπειρία που όλοι όσοι ζουν στην Τουρκία πρέπει να γευτούν.
Όπως πολλά μέρη, η αρχαία πόλη της Εφέσου βρίσκεται υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης.
Ο αναπλ. καθ. από το Πανεπιστήμιο «Kütahya Dumlupınar», Δρ. Ενές Ζενγκίν αποκάλυψε σε μια έρευνα που διεξήχθη ότι ιστορικά μέρη ενδέχεται να αφανιστούν ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης της στάθμης του θαλάσσιου ύδατος λόγω της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν η άνοδος της στάθμης του θαλάσσιου ύδατος φτάσει τα τρία μέτρα, ενδέχεται να επηρεαστούν και περιοχές με «μεσαίο» επίπεδο κινδύνου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το λιμάνι της Εφέσου, η αρχαία πόλη της Εφέσου, η αρχαία πόλη της Μιλήτου και το κάστρο Güvercinada στο Αϊδίν, τα ερείπια της πόλης Κλαζομεναί στη Σμύρνη, στην Αττάλεια, οι αρχαίες πόλεις Όλυμπος και Πάταρα μπορεί να βυθιστούν μερικώς ή πλήρως.
Ο Ζενγκίν επεσήμανε ότι η αναμενόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων λόγω της κλιματικής κρίσης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στις μελέτες που θα γίνουν σε αυτές τις περιοχές.
Στην πραγματικότητα σκέφτηκα το ίδιο πράγμα όταν επισκέφτηκα και τα δύο ιστορικά κτίρια:
Έχουν νικήσει την ιστορία, αλλά θα χάσουν από την ανθρωπότητα…
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ