Φωτό: Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας στο Χάρκοβο
Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Μπρέκελμανς ανακοίνωσε, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, ότι η χώρα του θα επενδύσει 400.000.000 ευρώ στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία και ότι θα παραδώσει και άλλα αεροσκάφη F-16 τους επόμενους μήνες, αναφέρει το Reuters.
«Ο πόλεμος εντείνεται καθημερινά και η Ουκρανία σχηματίζει περισσότερες ταξιαρχίες που χρειάζονται υποστήριξη, στρατιωτικό εξοπλισμό. Χρειαζόμαστε μια συνεχή ροή αυτής της υποστήριξης», δήλωσε ο Μπρέκελμανς στο Κίεβο.
Το σχέδιο ανάπτυξης drone θα συνδυάσει την ουκρανική καινοτομία με την ολλανδική τεχνογνωσία για τη βελτίωση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τον Ολλανδό αξιωματούχο.
«Θα επικεντρωθούμε σε διαφορετικούς τύπους drones, τόσο επιτήρησης, πιο αμυντικά και επιθετικά drones, επειδή βλέπουμε ότι η Ουκρανία χρειάζεται αυτά τα πιο επιθετικά drones για να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπρέκελμανς.
Περίπου το ήμισυ της επένδυσης θα δαπανηθεί στην Ολλανδία και το υπόλοιπο θα μοιραστεί μεταξύ της Ουκρανίας και άλλων χωρών. Εάν το έργο είναι επιτυχές, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτάχυνση της παραγωγής, σύμφωνα με τον υπουργό.
Μέχρι στιγμής, η Ολλανδία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισεκατομμύρια έχουν δαπανηθεί.
Αφού επισκέφθηκε τη βομβαρδισμένη από τη Ρωσία πόλη Χάρκοβο το Σάββατο, ο Μπρέκελμανς είπε ότι η επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία ήταν ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστεί την πόλη.
Η Ουκρανία ζήτησε από τους εταίρους της να δώσουν άδεια χρήσης όπλων που τους προμήθευσαν για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και να παράσχουν περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα.
Η Ολλανδία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία να στείλει είκοσι τέσσερα F-16. Η πρώτη παρτίδα λειτουργεί ήδη στον ουκρανικό εναέριο χώρο και οι άλλες θα παραδοθούν «τους επόμενους μήνες και ίσως στις αρχές του επόμενου έτους», σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό.
Η Ολλανδία παρέχει επίσης ανταλλακτικά, πυρομαχικά και καύσιμα για τα αεροπλάνα, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω συνομιλιών με χώρες εταίρους και εταιρείες όπλων όπως η Lockheed Martin, ώστε τα αεροπλάνα να παραμείνουν λειτουργικά.
Ανακοινώθηκε επίσης ένα σχέδιο για τη συναρμολόγηση ενός αντιαεροπορικού συστήματος Patriot για την Ουκρανία με εξαρτήματα από διαφορετικές χώρες, αλλά ο Μπρέκελμανς είπε ότι υπήρχαν προβλήματα στην απόκτηση εξαρτημάτων.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη ένα ραντάρ για το σύστημα Patriot που παρέχεται από την Ολλανδία και «τρεις εκτοξευτές θα παραδοθούν πολύ σύντομα», είπε επίσης ο Ολλανδός υπουργός.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ