«Ουράνιοι σεισμοί» ακούγονται σε όλο τον κόσμο – Και οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι είναι

Το μυστηριώδες φαινόμενο που εξακολουθεί να αποτελεί άλυτος γρίφος για τους επιστήμονες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυστηριώδεις «ουράνιοι σεισμοί» ακούγονται σε όλο τον κόσμο για πάνω από 200 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει την αιτία και την προέλευση των παράξενων αυτών θορύβων.

Είναι γεγονός πως από τον 19ο αιώνα οι επιστήμονες πασχίζουν να βρουν μία λύση σε αυτόν τον μυστηριώδη γρίφο, που ακόμα και στις ημέρες μας παραμένει άλυτος. Μονάχα υποθέσεις και εικασίες και τίποτε άλλο…

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να αποκαλύψουν από πού προέρχονται οι ισχυροί κρότοι που ακούγονται σε ανύποπτες στιγμές από τον ουρανό, προτείνοντας θεωρίες όπως μετεωρίτες που εκρήγνυνται στην ατμόσφαιρα, στρατιωτικές ασκήσεις και μακρινές καταιγίδες ή σεισμούς.

Μάλιστα, προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα λέξη, που να εκφράζει αυτό το περίεργο φαινόμενο. Έτσι, στο Βέλγιο το ονόμασαν «mistpoeffers», στην Ιταλία «brontidi» και στην Ινδία «barizal», ενώ οι Αγγλοσάξονες το αποκάλεσαν «skyquake» (ουράνια δόνηση), μιας και η γενικότερη αίσθηση είναι σαν ένας ισχυρός σεισμός να εκδηλώνεται στον ουρανό.

Πότε καταγράφηκε οι πρώτοι «ουράνιοι σεισμοί»
Οι πρώτοι «ουρανοί σεισμοί» καταγράφηκαν το 1811 όταν οι κάτοικοι της Νέας Μαδρίτης στο Μιζούρι των ΗΠΑ άκουσαν «περίεργους ήχους» στον ουρανό κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού της τάξης των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι ανέφεραν τότε ότι άκουσαν ήχους «σαν οβίδες από πυροβολικό» πριν ή κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Παρόμοιοι θόρυβοι αναφέρθηκαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας τον Αύγουστο του 1886, οι οποίοι ακούγονταν για εβδομάδες μετά από έναν σεισμό μεγέθους 7,3 Ρίχτερ. Οι τότε μαρτυρίες έκαναν λόγο για «βρυχηθμούς» ή «δυνατές εκρήξεις» στον ουρανό.

Αυτοί οι θόρυβοι είναι επίσης γνωστοί ως «Lake Guns» ή «Seneca Guns», από τη λίμνη Seneca στο κέντρο της πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είχε επίσης παρόμοια φαινόμενα το 1850.

Ο James Fenimore Cooper, ο οποίος ζούσε στη λίμνη Seneca κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου φαινομένου περιέγραψε την εμπειρία στο διήγημά του «The Lake Gun». «Είναι ένας ήχος που μοιάζει με την έκρηξη μίας μεγάλης οβίδας πυροβολικού, που δεν μπορεί να οφείλεται σε κανέναν από τους γνωστούς νόμους της φύσης», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Ο ήχος είναι βαθύς, υπόκωφος, μακρινός και επιβλητικός. Η λίμνη φαίνεται σαν να μιλάει στους γύρω λόφους, που στέλνουν πίσω τον αντίλαλο της φωνής της ως απάντηση».

Δεν καταγράφονται μόνο στις ΗΠΑ

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι «ουράνιοι σεισμοί» συνεχίζουν να παρατηρούνται, ενώ εμφανίζονται απροσδόκητα και τυχαία χωρίς να προκύπτει σύνδεση με άλλα φυσικά γεγονότα.

Δεν είναι, όμως, μόνο στις ΗΠΑ, που έχουν καταγραφεί «ουράνιοι σεισμοί». Τον Απρίλιο του 1925, ταυτόχρονα στις ακτές του Βελγίου, στη νότιο Σικελία, αλλά και κατά μήκος των όχθων του ποταμού Γάγγη, ακούγονταν ανά διαστήματα ισχυρότατοι μυστηριώδεις κρότοι από τον ουρανό, δίχως καμία προφανή μετεωρολογική αιτία.

Οι άνθρωποι ήταν πανικόβλητοι από τις ξαφνικές δυνατότατες βροντές, που έμοιαζαν σαν να έσχιζαν τα θεμέλια του ουράνιου θόλου, χωρίς να ακολουθεί καμία απολύτως λάμψη και ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το τι θα επακολουθούσε. Το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο δεν τους φαινόταν φυσικό.

Τι λένε οι επιστήμονες
Μόλις το 2020 οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν σεισμικά δεδομένα που ελήφθησαν από το EarthScope Transportable Array (ESTA).

Το ESTA είναι ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 σεισμικούς σταθμούς σε όλες τις ΗΠΑ που ανιχνεύει σεισμούς, ηφαίστεια και κατολισθήσεις.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ διασταύρωσε τα δεδομένα της ESTA με άρθρα ειδήσεων για να καθορίσει εάν οι θόρυβοι προκλήθηκαν από σεισμούς.

«Γενικά μιλώντας, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο – δεν πιστεύουμε ότι προέρχεται από σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε στο Live Science ο Eli Bird, ένας ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη. «Υποθέτουμε ότι πρόκειται για ήχο που διαδίδεται στην ατμόσφαιρα και όχι στο έδαφος».

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι μετεωρίτες που εκρήγνυνται όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με τον Bird, μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι ωκεάνια γεγονότα, όπως μεγάλα κύματα που πέφτουν στην ανοικτή θάλασσα ή βροντές πάνω από τον ωκεανό.

«Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να είναι τέτοιες που να ενισχύονται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή να επηρεάζουν κυρίως αυτήν την εντοπισμένη περιοχή», είπε στο Live Science.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να μην έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν με βεβαιότητα από πού προέρχονται οι «ουρανοί σεισμοί».

flash.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ