Τη μέγιστη τιμητική διάκριση κατάφερε να αποκτήσει ο νεαρός Πόντιοςμουσικός Ματθαίος Τσαχουρίδης. Εχοντας ως εφόδια από τη Βέροια την ποντιακή του λύρα και το όνειρό του να φτάσει ως τα πέρατα της Γης τη μουσική των προγόνων του, ο σπουδαίος μουσικός το έκανε πραγματικότητα. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών (ΕΛΑ) στο πρόσωπο του δρος Ματθαίου Τσαχουρίδη, ενός από τους πιο ταλαντούχους Πόντιους μουσικούς της νέας γενιάς, στον κατάμεστο αύλειο χώρο της έδρας της, στον Κεραμεικό, τον τίμησε απονέμοντας στον Πόντιο καλλιτέχνη μια εικόνα που αποτυπώνει τον θεό Απόλλωνα, τον θεό της μουσικής, του χορού και όλων των τεχνών, από το Μουσείο των Δελφών, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.
Ηταν «πρώτη φορά» τόσο για τον Ματθαίο Τσαχουρίδη όσο και για την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών. Πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είπε, ποντιακός σύλλογος τον βραβεύει για το έργο και την προσφορά του στην ανάδειξη της ποντιακής λύρας και του ποντιακού πολιτισμού, αλλά και πρώτη φορά στην ιστορία της που η ΕΛΑ τιμά έναν καλλιτέχνη. «Από πολύ μικρή ηλικία καταλάβαινα ότι ήμουν ταγμένος στη μουσική και την ποντιακή λύρα, ο ήχος της οποίας υπήρχε και ταξίδευε στο οικογενειακό μου περιβάλλον με αγάπη και με αξιοπρέπεια. Η οικογένειά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με μεγάλη πίστη και ενθάρρυνση, με οδήγησε στον δρόμο της μουσικής χωρίς καμία πίεση για την εκμάθησή της. Η ποντιακή λύρα είναι αυτή που με κέρδισε από μόνη της, αβίαστα και απόλυτα φυσικά. Ενιωθα ότι με καλούσε να γίνω ο γητευτής της. Το αισθανόμουν» ήταν τα λόγια καρδιάς ενός ανθρώπου που στο DNA έχει τον πόνο ενός ολόκληρου ξεριζωμένου λαού!
Ανταπόκριση στο κάλεσμα
Η θετική ενέργεια του υπέροχου χώρου του συλλόγου, με φόντο την Ακρόπολη, πολύ γρήγορα πολλαπλασιάστηκε, καθώς πολύς ήταν ο κόσμος που με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΛΑ και του προέδρου της Δημήτρη Μελισσανίδη προκειμένου να τιμήσουν όλοι μαζί το έργο του «Μακούλη», όπως τον φωνάζουν οι δικοί του άνθρωποι, που προάγει τον ποντιακό πολιτισμό. «Μεγάλωσα υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, αφού έπαιζε λύρα ο πατέρας μου, ο αείμνηστος Ζώρας, ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ποντιακή ιδέα και την ποντιακή μουσική. Θα σας εξομολογηθώ κάτι: Οταν ήμουν μικρός, με έβαζε να προσκυνώ μπροστά σε ένα μεγάλο πορτρέτο του Γώγου, το οποίο το είχε τοποθετημένο σαν εικόνισμα στο σαλόνι του σπιτιού μας. Αγαπούσε όλους τους καλλιτέχνες, όμως στον Γώγο, τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας, έτρεφε τεράστιο σεβασμό» ανέφερε μεταξύ άλλων στην έναρξη του χαιρετισμού του ο πρόεδρος της Εύξεινου Λέσχης Αθηνών.
Απευθυνόμενος στο κοινό ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης παρέθεσε τους τρεις λόγους που κατά την άποψή του έχουν κάνει τον «Μακούλη» όλων των Ποντίων να ξεχωρίζει: Πρώτον, για την τεχνική του αρτιότητα ως λυράρης. Η λύρα του«ζωγραφίζει» και μαγεύει. Δεύτερον, για τη μουσική του παιδεία, αφού είναι κάτοχος διδακτορικού στην Εθνομουσικολογία και μάλιστα από πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τρίτον, γιατί πέτυχε κάτι που δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανένας άλλος Πόντιος καλλιτέχνης: Εκανε την ποντιακή λύρα διεθνώς γνωστή σε επιφανείς μουσικούς και σε δεκάδες χώρες, ως τα πέρατα του κόσμου. «Ματθαίο, για μένα δεν είσαι ένας απλός λυράρης, ένας απλός καλλιτέχνης. Είσαι ένας πρεσβευτής της ποντιακής μουσικής και της ποντιακής ιδέας διεθνώς.
Εχεις φθάσει την ποντιακή λύρα σε άλλα επίπεδα. Σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε να έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις το έργο σου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις και να ξέρεις ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου» πρόσθεσε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΛΑ. Η εκτίμηση που τρέφει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρης Μελισανίδης στο πρόσωπο του Ματθαίου Τσαχουρίδη είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή, καθώς ο καταξιωμένος μουσικός δεν λείπει από καμία μεγάλη εκδήλωση της ΕΛΑ.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1978. Σε ηλικία 9 ετών άρχισε να παίζει την ποντιακή λύρα, την οποία έμαθε από τον παππού του. Από τότε έως σήμερα η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο μέσα από το οποίο ο Ματθαίος εκφράζεται με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό. Το Μάιο του 1996 κέρδισε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αμέσως μετά η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές.
Είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths), ενώ έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία και από τον Δεκέμβριο του 2007 είναι κάτοχος διδακτορικού του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το θέμα της διατριβής του είναι «Η ποντιακή λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα», ένα από τα πρώτα διδακτορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναφέρεται στην εκτέλεση και την ερμηνεία μη δυτικών μουσικών οργάνων και το πρώτο παγκοσμίως που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, στην προέλευση και τις σύγχρονες μουσικές δυνατότητες του οργάνου. Τον Ιανουάριο του 2005 ο Ματθαίος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εχει συμμετάσχει ως σολίστας με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD και WOMEX, στην Οπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.
Εχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμήνευσε το μουσικό ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς συνεργάστηκε με τον Πέρση λυράρη Αρντεσίρ Καμκάρ στην Τεχεράνη, ενώτον Νοέμβριο του 2005 συνέπραξε ως σολίστας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας στην Οπερα της Γενεύης. Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών 2005, όπου ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνση του ίδιου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τον Αύγουστο του 2006 ο Ματθαίος ανέλαβε μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο την καλλιτεχνική διεύθυνση του 21ου Διεθνούς Βυζαντινού Συνεδρίου Λονδίνου με διευθυντή – οργανωτή τη Μαρίνα Λαίδη Μαρκς και πάτρωνα τον πρίγκιπα, τότε, Κάρολο.