Η κυβερνητική και τραπεζική ασυδοσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Η τραπεζική ασυδοσία την περίοδο της ΝΔ έχει κορυφωθεί – όχι μόνο όσον αφορά την αισχροκέρδεια με τα επιτόκια, τις προμήθειες και τις «απάτες» των πλειστηριασμών/δανείων σε ελβετικό φράγκο αλλά, επί πλέον, σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα την περίοδο Ιουλίου 2019/Ιουλίου 2024, με στοιχεία της ΤτΕ, ήταν η παρακάτω:

(α) Ιδιωτικός τομέας -26,1% (επιχειρήσεις 0% και νοικοκυριά -51,1%).

(β) Γενική κυβέρνηση +87,7% (=κεντρικό κράτος και οργανισμοί του δημοσίου).

(γ) Χρεόγραφα κυρίως του κράτους, όπως ομόλογα, +91,6%.

Συνολικά για όλους, η χρηματοδότηση παρουσίασε μείωση 2,4% – ενώ όπως φαίνεται καθαρά, το κράτος απορρόφησε όλα τα δανεικά χρήματα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του! Ξανά τα ίδια λοιπόν, τεκμηριώνοντας πως οι τράπεζες δεν έβαλαν μυαλό από το PSI – αν και μάλλον είναι σίγουρες πως στην επόμενη χρεοκοπία του κράτους, θα διασωθούν ξανά από τους Πολίτες.

Τέλος, όταν απορροφάει το κράτος όλα τα δάνεια των τραπεζών, αδιαφορώντας για το ότι τα στερεί από την πραγματική οικονομία, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα; Δεν είναι ξεκάθαρη η εξάρτηση του κράτους από τον τραπεζικό δανεισμό, οπότε λογικό το ότι επιτρέπει την τραπεζική ασυδοσία και τη ληστεία των Πολιτών; Πόσο μάλλον σε συνδυασμό με το ότι, η ΝΔ τους χρωστάει 500 εκ. €;

Αν μη τι άλλο, έπρεπε μία τουλάχιστον τράπεζα, η ΕΤΕ, να είναι κρατική, για να εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό των τραπεζών που σήμερα λειτουργούν ως καρτέλ – όχι να ξεπουλάει η κυβέρνηση την ΕΤΕ ή να επιτρέπει στις συστημικές να μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους τους, από τα θηριώδη και αφορολόγητα κέρδη τους, λόγω του αναβαλλόμενου των 20 δις €, με τον οποίο η ΝΔ τις προίκισε ασύδοτα.

Μας έχουν κοστίσει δε πάνω από 90 δις €, μαζί με τα προγράμματα Ηρακλής – με τα οποία διευκολύνονται οι πλειστηριασμοί των σπιτιών μας. Βρίσκουν όμως και τα κάνουν – θεωρώντας οικονομικά αναλφάβητους τους Έλληνες!

IMG 6151

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ