Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει το σχέδιο της ΕΕ για αποστολή εκπαιδευτών και συμβούλων στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλει εκπαιδευτές και συμβούλους στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Σημειώνει ότι η εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο έδαφος των χωρών της Κοινότητας, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, θα λήξει σύντομα.

Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος μια πρόταση όχι μόνο για την παράτασή της κατά δύο χρόνια, αλλά και για την επέκτασή της, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή εκπαιδευτών και στρατιωτικών συμβούλων στο έδαφος της Ουκρανίας «για να συμμετάσχουν στον συντονισμό της προπαρασκευαστικής αποστολής και στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της».

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα από την άποψη της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Η πρόταση θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης… Άρα λέμε όχι σε αυτήν την πρόταση. Είπαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι σε με αυτή τη μορφή, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόταση, τους ζητήσαμε να την αναθεωρήσουν», εξηγεί ο Σιγιάρτο.

sigiaroyggaoykraee21a

Η τελική απόφαση για το σχέδιο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο.

Το Κίεβο ζήτησε τέτοια ενέργεια σε επιστολή του προς τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τον Μάιο.

Είναι στα μέσα Νοεμβρίου που η εντολή της τρέχουσας ευρωπαϊκής αποστολής για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών (EUMAM UKR), η οποία μέχρι τώρα βρισκόταν αποκλειστικά στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία και την Πολωνία, θα πρέπει να παραταθεί κατά άλλα 2 χρόνια.

 Μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει εκπαίδευση και στην Ουκρανία.

Κατά τις πρώτες άτυπες συζητήσεις για το θέμα στις Βρυξέλλες, ακόμη και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Ιουλίου, αναδείχθηκαν δύο μέτωπα.

Η Γαλλία πιέζει τους Ευρωπαίους να συμμορφωθούν με το αίτημα του Κιέβου, με την υποστήριξη των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Η Γερμανία αντιτάχθηκε στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφος, με την υποστήριξη αυτής της διατριβής από τη Μάλτα, την Αυστρία, τη Σλοβενία ​​και την Ουγγαρία.

Οι κύριες ανησυχίες είναι η περαιτέρω κλιμάκωση και οι απρόβλεπτοι κίνδυνοι, καθώς και η αντίδραση της Μόσχας.

«Στην περίπτωση εκπαίδευσης στο ουκρανικό έδαφος, η συνολική απειλή για το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΕ είναι “κρίσιμη”. Το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να φτάσει οπουδήποτε στην Ουκρανία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones θα οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο απειλής για τα στρατεύματα της ΕΕ», αναλύεται η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ πριν από μήνες σε έκθεσή της που επικαλείται η Die Welt.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ