Αλλαγή των συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας λόγω των παγετώνων που λιώνουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί τεράστια προβλήματα σε όλο τον πλανήτη, από ξηρασίες έως πλημμύρες, και τώρα μπορεί να προστεθεί στην αλλαγή των συνόρων, καθώς η Ελβετία και η Ιταλία αναγκάζονται να χαράξουν νέα σύνορα στις Άλπεις λόγω των παγετώνων που λιώνουν.

Μέρος της εν λόγω επικράτειας βρίσκεται κάτω από την κορυφή του Matterhorn, ενός από τα υψηλότερα σημεία της Ευρώπης, κοντά σε πολλά δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα.

Μεγάλα τμήματα των ελβετικών-ιταλικών συνόρων ορίζονται από τις άκρες των παγετώνων ή βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από ένα μόνιμο στρώμα χιονιού, αλλά οι παγετώνες που λιώνουν προκαλούν μετατόπιση αυτών των φυσικών ορίων.

Επομένως, και οι δύο χώρες πρέπει να επαναλάβουν τα σύνορα. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα την αλλαγή την Παρασκευή, ενώ η Ιταλία δεν το έχει κάνει ακόμη. Αυτό είναι σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας της επιτροπής από τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023 – η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μετά το ρεκόρ έξι τοις εκατό που έλιωσαν το 2022.

Το Swiss Glacier Monitoring Network επισημαίνει ότι ο λόγος για την απώλεια όγκου είναι δύο πολύ ζεστά καλοκαίρια στη σειρά καθώς και ένας εξαιρετικά αδύναμος χειμώνας το 2022. Οι ειδικοί λένε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες, η τήξη θα επιταχυνθεί.

Τα επανακαθορισμένα σύνορα χαράσσονται σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών και θα βοηθήσουν να καθοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία της φύσης σε ορισμένες περιοχές.

Euronews

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ