Σπηλιά της Αναλήψεως στο Αχλαδοχώρι Σερρών: ένα μυστηριώδες σπήλαιο με άγνωστη ιστορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ακριτικό Αχλαδοχώρι, ένα χωριό που βρίσκεται μεταξύ Σιδηροκάστρου και Βουλγαρικών συνόρων, είναι κρυμμένο μέσα στη χαράδρα του Αλή Μπουτούς, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και μέσα σε σκοτεινούς βράχους, το σπήλαιο της Αναλήψεως που αποτελεί ένα μυστηριώδες καταφύγιο της φύσης.

Οι τολμηροί επισκέπτες που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι την είσοδό του, ανταμείβονται με ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

Η είσοδος εντυπωσιάζει με την εικόνα της Παναγίας η οποία είναι αγιογραφημένη πάνω σε μια γρανιτένια πέτρα.

Στο άνοιγμα των βράχων κάθε χρόνο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, τελεί κατά την ημέρα της μεγάλης εορτής της Αναλήψεως την Θεία Λειτουργία όπου πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά αλλά και από την Βουλγαρία ανεβαίνουν για να προσκυνήσουν τον Αναληφθέντα Χριστό.

Η τοποθεσία είναι γεμάτη πλατάνια και βελανιδιές.

Το ξωκλήσι “φωλιάζει” στο βράχο, και πάνω από την είσοδό του εντυπωσιάζει η εικόνα της Παναγίας που κρατά το Χριστό. Το σπήλαιο έχει επίπεδα και στα υψηλότερα υπάρχουν σπηλιές οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση και δεν γνωρίζει κανένας που οδηγούν.

Αριστερά από την μεγάλη είσοδο ανεβαίνεις σκαλοπάτια και βρίσκεσαι σε μια μικρή ξύλινη πόρτα.

Στο εσωτερικό του δεσπόζει το μικρό εκκλησάκι με μια αρίστης ποιότητας τοιχογραφία στην αγία τράπεζα. Στα πλαϊνά υπάρχουν υστεροβυζαντινές τοιχογραφίες, αλλοιωμένες εικόνες οι οποίες δεν μπορείς να προσδιορίσεις τι δείχνουν, που χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Από τις φθορές τους συμπεραίνεις ότι υπήρξε προσπάθεια να τις εξαφανίσουν ώστε να μην φαίνονται.

Στην κάτω μεριά του σπηλαίου ο σύλλογος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κιόσκι με ψησταριά τραπέζια και άλλα αναγκαία για την εξυπηρέτηση του κόσμου στην πανήγυρη κατά την γιορτή της Αναλήψεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ