Η Σουηδία ξεκινά η κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σουηδία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, πριν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το 2026, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον.

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, που υποστηρίζεται από την άκρα δεξιά, δηλώνει ότι θέλει μαζική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην χώρα, αλλά δεν έχει αποφασίσει το είδος των αντιδραστήρων που πρόκειται να κατασκευαστούν. Η Στοκχόλμη εξάλλου, σκοπεύει να ξεκινήσει αρχικά την κατασκευή του ισοδύναμου δύο αντιδραστήρων μέχρι το 2035. Η διαδικασία θα ακολουθηθεί από μαζική επέκταση έως το 2045.

Ο σουηδικός δημόσιος όμιλος Vattenfall άρχισε ήδη μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή τουλάχιστον δύο μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στο Ρινγχάλς, στη νοτιοδυτική Σουηδία. Ο Vattenfall φιλοδοξεί να έχει έναν πρώτο αντιδραστήρα που θα είναι επιχειρησιακός στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030. Έχει μάλιστα αρχίσει να αποκτά κιόλας γη, αλλά δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για περιβαλλοντική άδεια.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Dagens Nyheter εάν η κατασκευή θα αρχίσει πριν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο Κρίστερσον απάντησε, επιβεβαιώνοντας: «Ναι, αυτό θα γίνει». Και συμπλήρωσε: «Οι απαραίτητες αποφάσεις για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού έχουν ληφθεί. Και ελπίζουμε ότι αυτές θα συνοδευθούν από μια πρώτη φτυαριά στη γη. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον εξηλεκτρισμό, οφείλουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, και η πυρηνική ενέργεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού». Η Σουηδία άλλωστε, εκμεταλλεύεται σήμερα, σε τρεις διαφορετικούς ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς, 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες, που παράγουν το 30% της ηλεκτρικής (της) ενέργειας.

Οι SMR είναι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, μικρότεροι από τους συμβατικούς. Η κατασκευή τους παραμένει απλή και επιτρέπει την μαζική παραγωγή τους στο εργοστάσιο και την μεταφορά τους στον τόπο εκμετάλλευσής τους. Υπάρχουν πάνω από 80 τέτοια έργα στον κόσμο, σε διάφορα στάδια, αλλά προς το παρόν μόνο η Ρωσία (δύο SMR σε μία φορτηγίδα) και η Κίνα (επίσης δύο μονάδες) έχουν ανακοινώσει ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία, σύμφωνα με έκθεση του 2023 για την κατάσταση πυρηνικής βιομηχανίας, την οποία συνέταξαν ανεξάρτητοι ειδικοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ