Η φοροδιαφυγή συνεχίζεται για έναν μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Μεγάλο ποσοστό δηλώνει ζημιές, ενώ αρκετοί αναφέρουν μηνιαία έσοδα που… δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ! Στο Υπουργείο Οικονομικών κρίνουν ότι υπάρχει μία σημαντική δεξαμενή αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία, εφόσον αποκαλυφθούν, μπορούν να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ελαφρύνοντας παράλληλα τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, περιμένουν απτά αποτελέσματα τόσο από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, όσο και από την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Έρχονται επιπροσθέτως νέες παρεμβάσεις, όπως πλήρης εξάλειψη των αποκλίσεων μεταξύ δηλωμένων εσόδων και εξόδων με τα δεδομένα που καταχωρούνται στο myDATA, οι συνεχείς έλεγχοι για σωστή λειτουργία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, η αποδοχή πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS αλλά και η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου. Οι υπερβολικές δαπάνες εξάλλου, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, που παρέμεναν συνηθισμένο τέχνασμα για μείωση ή εξάλειψη κερδών, θα παύσουν να υφίστανται από την 1η Ιανουαρίου. Έως τότε, από την 1η Οκτωβρίου, οι αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων δαπανών και αυτών που καταχωρούνται στο σύστημα myDATA θα μειωθούν σημαντικά. Με την πλήρη εξάλειψη των αποκλίσεων, θα τερματιστούν οι εικονικές συναλλαγές.
Ο μηδενισμός των αποδεκτών αποκλίσεων μεταφράζεται στο ότι οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να αυξήσουν -τεχνητά- τα έξοδά τους, ώστε να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Απεναντίας, θα έχουν την δυνατότητα να προσθέτουν επιπλέον έσοδα και τον αντίστοιχο ΦΠΑ σε περιπτώσεις όπου έχουν εκδοθεί τιμολόγια. Το νέο σύστημα ανοίγει τον δρόμο για προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει -αυτόματα- το ποσό του προς καταβολή φόρου.
Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων για τον ΦΠΑ συγκριτικά με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA διαμορφώνονται ως εξής:
-1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024: 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα.
-1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024: 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2025: Καμία απόκλιση στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ψηφιακό πελατολόγιο θα εφαρμοστεί σε:
-Επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες σε οχήματα, όπως συνεργεία, ηλεκτρολογεία, φανοποιεία, βουλκανιζατέρ, πωλητές ανταλλακτικών, πλυντήρια και ενοικιάσεις οχημάτων.
-Επαγγελματίες στον τομέα των εκδηλώσεων, όπως κτήματα, αίθουσες, εταιρείες catering και διοργάνωσης.
-Ιδιωτικά σχολεία, κλινικές, γιατρούς, δικηγόρους, διαγνωστικά κέντρα και άλλα παρόμοια επαγγέλματα.
Έμφαση δίνεται και στους οδηγούς ταξί, παρά τις αντιδράσεις στον κλάδο, καθώς πρέπει να τοποθετήσουν αυτοκόλλητο στο πίσω δεξί παράθυρο του οχήματος, όπου αναγράφεται ότι:
-Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής και να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
-Ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει με μετρητά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ