Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Μακρύς ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αλβανία ξεκινά τον ευρωπαϊκό της δρόμο, που θα πρέπει να την οδηγήσει στην Ε.Ε.

Πώς και πότε, όμως, κανείς στα Τίρανα δεν μπορεί να προβλέψει.

 Είναι γεγονός ότι η Αλβανία έχει κάνει πολλά για βασικές μεταρρυθμίσεις, αν και έχει ακόμη δουλειά να κάνει, για την οποία έχει επικριθεί πρόσφατα.

 Για να καταλήξει η ΕΕ στην απόφαση για την Αλβανία, η Ελλάδα έπρεπε να άρει το βέτο που επιβλήθηκε για τη σύλληψη του δημάρχου της πόλης της Χιμάρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία πέρυσι.

Σήμερα στην Αλβανία κανείς δεν σχολίασε επίσημα αυτή την είδηση ​​που ήρθε από τις Βρυξέλλες.

 Να τι είπε ο δημοφιλής ανεξάρτητος αναλυτής από τα Τίρανα Μπεν Αντόνι, σχολιάζοντας ποια θα είναι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ και τι σημαίνει σε αυτή τη διαδικασία ο διαχωρισμός της Βόρειας Μακεδονίας από τη χώρα του.

“Αν πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στην Αλβανία, όχι μόνο τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι πολιτικοί αδιαφορούν για την ετυμηγορία των Βρυξελλών. Κυρίως επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στόχος μας είναι να εισέλθουμε το 2030, αλλά και πάλι η χώρα μας είναι πολύ αμφίβολο ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτήν την περίοδο.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο ξεκίνησαν πριν από χρόνια, ανοίγοντας τα συνεργεία στα διαπραγματευτικά κεφάλαια και έχουν κλείσει μόνο δύο ή τρία, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα πάρουν περισσότερο για να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Αλβανός αναλυτής.

Και ο Γερμανός πρέσβης στα Τίρανα, Καρλ Μπεγνέρ, σχολίασε την απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε.

“Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ βασίζεται στην αξία και στην έγκριση όλων των κρατών μελών για την εκπλήρωση των κριτηρίων. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες από την περιοχή”, δήλωσε ο Καρλ Μπεγνέρ, Γερμανός πρεσβευτής στα Τίρανα.

»Η απόφαση να ανοίξουμε το πρώτο cluster με την Αλβανία θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε πολύ πιο βαθιά τα σημαντικά θέματα με την αλβανική κυβέρνηση. Θα ξεκινήσουμε με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι σημαντικό για όλους τους τομείς και για την ανάπτυξη της Αλβανίας».

Επίσης, σχολίασε διπλωματικά τον χωρισμό των Σκοπίων από τα Τίρανα στην πορεία προς την Ε.Ε.

“Ελπίζω ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Αλβανία στην ΕΕ θα δώσει επίσης ένα μήνυμα ελπίδας σε άλλες χώρες της περιοχής. Η ΕΕ και τα μέλη της αντιμετωπίζουν σοβαρά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα, ακόμη κι αν δεν επωφεληθούν όλες οι υποψήφιες χώρες την ίδια στιγμή».

Bnt

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ