Η χώρα χρειάζεται θεσμούς που λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία, όχι με φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πρόσωπα και προσωπικούς σκοπούς της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας.
Πριν από πέντε χρόνια τέτοια εποχή ο κ. Μητσοτάκης με τον αέρα της πρώτης κυβερνητικής του θητείας, άλλαζε τις προϋποθέσεις και τα εκ του νόμου απαιτούμενα τυπικά προσόντα, προκειμένου να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος διέθετε πτυχίο μουσικού. Τις σκοπιμότητες και τα αποτελέσματα αυτής της κατάφωρης παραβίασης της θεσμικής τάξης τα είδαμε όλοι με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πέντε χρόνια αργότερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως δεν επρόκειτο για κάποιο σφάλμα που δεν θα ξαναέκανε, όπως είπε, αλλά για συνήθη πρακτική, αφού σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο πληροφοριοδότης τoυ Dnews, η κυβέρνηση προωθεί μία αντίστοιχη φωτογραφική διάταξη για να αλλάξει τα απαιτούμενα εκ του νόμου προσόντα για τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μίας εξίσου κομβικής Αρχής που σκοπό έχει να ελέγχει υποθέσεις διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εδώ και πολλούς μήνες η θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παραμένει κενή, δημιουργώντας εύλογες απορίες και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, η κυβέρνηση παρέμενε σιωπηλή, χωρίς να δίνει εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση.
Και ξαφνικά, μετά από τόση αναμονή, η απάντηση έρχεται με ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο φαίνεται να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες παρά το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου τροποποιούνται με εξόφθαλμα «φωτογραφικό» τρόπο τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την επιλογή του Διοικητή. Ο Νόμος 4622/2019, που προέβλεπε αυστηρές προϋποθέσεις, όπως πτυχία νομικής, οικονομικής κατεύθυνσης, διοίκησης επιχειρήσεων, θετικών επιστημών, δημόσιας διοίκησης ή διεθνών σπουδών, ξαφνικά εξαφανίζεται από το κάδρο.
Τι έχουμε στη θέση του; Μια ασαφή και εντυπωσιακά γενική πρόβλεψη: ο Διοικητής αρκεί να είναι «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής».
Το ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση που «ξεχειλώνει» τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για τον επικεφαλής της ΕΑΔ, συμπίπτει με την προσωρινή άσκηση καθηκόντων από την Αναπληρώτρια Διοικήτρια, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, η οποία εκτελεί τα χρέη Διοικητή από τον Ιούλιο του 2022, είναι εξαιρετικά ύποπτο.
Η κυρία Ρογκάκου είναι δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο ψυχολογίας. Πώς ακριβώς το συγκεκριμένο – διόλου ευκαταφρόνητο – ακαδημαϊκό υπόβαθρο και η επαγγελματική εμπειρία της συνδέονται με την αποστολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο.
Αντίστοιχα, και το πώς ένα πτυχίο ψυχολογίας καλύπτει τις ανάγκες μιας τόσο σημαντικής θέσης που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση στους τομείς της νομοθεσίας, των οικονομικών ή της δημόσιας διοίκησης.
Η προσαρμογή των προσόντων στις «ανάγκες» συγκεκριμένων προσώπων όχι μόνο υπονομεύει την αξιοκρατία, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπιστία της Αρχής.
Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κίνηση που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να διαχειρίζεται τις δημόσιες θέσεις με κριτήρια προσωπικών εξυπηρετήσεων και όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η υποτίμηση της νοημοσύνης του κοινού είναι εμφανής, και οι συνέπειες τέτοιων πρακτικών για την αξιοπιστία των θεσμών είναι ανυπολόγιστες. Η χώρα χρειάζεται θεσμούς που λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία, όχι με φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πρόσωπα και προσωπικούς σκοπούς της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας.
Ν.Α. dnews.gr