Οι Ισραηλινοί ηγέτες καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για τη δημιουργία διεθνών επαφών
Οι Ισραηλινοί ηγέτες βρίσκονται σε διπλωματική επίθεση στα Βαλκάνια. Έχοντας επίγνωση ότι υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια με την ισραηλινή πολιτική στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών χωρών, οι Ισραηλινοί ηγέτες καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες να δημιουργήσουν διεθνείς επαφές στα Βαλκάνια, εξηγώντας τη θέση και το σχέδιό τους για τη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν έργα για κοινή διμερή συνεργασία, επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη σε διάφορους τομείς.
Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι τόσο η Αλβανία, όσο και η Σερβία, απείχαν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που απαιτούσε τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Διπλωματική επίθεση του Ισραήλ προς την Αλβανία
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ ολοκλήρωσε την ιστορική του επίσκεψη στην Αλβανία (μετά από προηγούμενη επίσκεψη στη Σερβία). Και στις δύο επισκέψεις, τονίστηκε η ενίσχυση των διπλωματικών, ασφαλών και οικονομικών δεσμών του Ισραήλ με τα Βαλκάνια.
Για παράδειγμα, η επίσκεψη στην Αλβανία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν εξαιρετικά σημαντική στη στρατηγική του Ισραήλ για ενίσχυση των σχέσεων με τις μουσουλμανικές χώρες.
Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Herzog ήταν ακριβώς μια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων.
Συγκεκριμένα, η αυξανόμενη επιρροή του Ισραήλ στην περιοχή έγινε ακόμη πιο εμφανής νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν πολίτη του Κοσσυφοπεδίου που κατηγορείται ότι διευθύνει δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία για λογαριασμό των ισραηλινών πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ένα από τα κεντρικά σημεία ήταν η ανακοίνωση της έναρξης της αλβανικής οικονομικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ. Η κίνηση, η οποία έγινε δεκτή με επαίνους από Ισραηλινούς αξιωματούχους, εδραίωσε την Αλβανία ως μία από τις λίγες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία που άνοιξε μια τέτοια αποστολή στην Ιερουσαλήμ, η οποία θεωρείται μεγάλη διπλωματική επιτυχία για το Ισραήλ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σχέσεις Αλβανίας-Ισραήλ βρίσκονται σε ανοδική πορεία, μια τάση που αναδεικνύεται από το άνοιγμα της ισραηλινής πρεσβείας στα Τίρανα το 2012, ένα χρόνο αφότου η αλβανική κυβέρνηση διόρισε τον πρώτο αρχιραβίνο της χώρας, τον Yoel Kaplan.
Τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της ως εταίρος του Ισραήλ, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η Αλβανία έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής μαζούτ στο Ισραήλ, μετά τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Διπλωματική επίθεση του Ισραήλ προς τη Σερβία
Το Ισραήλ χτίζει επίσης ισχυρές σχέσεις με τη Σερβία εδώ και αρκετό καιρό. Το Βελιγράδι γνωρίζει για τις στενές σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, και ειδικά για την ισραηλινή επιρροή στις αποφάσεις της Ουάσιγκτον, δηλαδή ότι το Ισραήλ και οι ομάδες λόμπι του στις ΗΠΑ θεωρούνται ως πύλη για άμεση πρόσβαση στον Λευκό Οίκο, ειδικά αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις εκλογές.
Οι κινήσεις της Σερβίας προς το Ισραήλ το 2020 και τώρα το 2024 αντικατοπτρίζουν αυτό. Το Βελιγράδι έχει γίνει ένας εξαιρετικά σημαντικός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή και τα αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου πετρελαίου και όπλων, ενισχύουν περαιτέρω αυτή τη συνεργασία.
Η πώληση όπλων στο Ισραήλ είναι μια επένδυση στην πολιτική φιλία με το Ισραήλ και, ως εκ τούτου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα του 2024, η Σερβία παρέδωσε όπλα αξίας άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Οι σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να αγόρασαν επίσης ένα εξελιγμένο όπλο στον κυβερνοχώρο, γνωστό ως Pegasus, από την ισραηλινή ομάδα NSO.
Η Σερβία βλέπει τις σχέσεις με το Ισραήλ ως τρόπο ενίσχυσης της θέσης της στη διεθνή κοινότητα, ιδίως στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διαφοροποιήσει τις εταιρικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διπλωματία ως το ισχυρότερο όπλο στις διεθνείς σχέσεις
Είναι σαφές ότι η δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων με χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία και η Αλβανία, μπορεί να είναι μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ για το ζήτημα της Παλαιστίνης. Πρόσφατα, πολλές δυτικές χώρες, ιδιαίτερα εντός της ΕΕ, επικρίνουν ολοένα και περισσότερο την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, η διατήρηση φιλικών σχέσεων με μεμονωμένα μέλη και υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη ψηφοφορία του Συμβουλίου του ΟΗΕ σχετικά με την αναγκαιότητα τερματισμού της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, και οι δύο χώρες (Σερβία και Αλβανία) απείχαν.
Αν και τόσο η Σερβία όσο και η Αλβανία έχουν υποστηρίξει ιστορικά τον αγώνα των Παλαιστινίων, ειδικά κατά την περίοδο των αδέσμευτων, η στάση τους σταδιακά αλλάζει. Υπενθυμίζουμε ότι, ως ιδρυτής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η SFR Γιουγκοσλαβία έχει από καιρό σταθερά τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες για ένα κράτος, και η θέση αυτή μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Σερβία ως διάδοχος αυτής της πολιτικής.
Αλλά καθώς οι γεωπολιτικές προτεραιότητες μετατοπίζονται, τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν πλέον αυτών των ιστορικών δεσμών.
Το Ισραήλ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς, μέσω διαφόρων μορφών διπλωματίας και υψηλής έντασης δημιουργίας σχέσεων στις διεθνείς σχέσεις, προωθεί οργανωμένα τις απόψεις του για ορισμένα ζητήματα και έτσι δημιουργεί συμμαχίες που παίρνουν βάρος στους διεθνείς θεσμούς κατά τη λήψη βασικών θετικών αποφάσεων του Ισραήλ.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ