700 Βρετανοί στρατιώτες στην Κύπρο- ετοιμασίες για εκκένωση από το Λίβανο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει περίπου 700 στρατιώτες στην Κύπρο, για πιθανή έκτακτη εκκένωση πολιτών του από τον Λίβανο, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι στρατιώτες θα συνοδεύονται από αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων και του Υπουργείου Εξωτερικών. η κυβέρνηση στο Λονδίνο ξεκινά την πρώτη φάση του καθιερωμένου σχεδίου αφού πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της COBRA κατά τη διάρκεια της ημέρας.

%CF%81%CE%B5%CE%B8%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%83345
Reuters

Η Βασιλική Αεροπορία – η RAF, η στρατιωτική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου – είναι έτοιμη να υποστηρίξει επιχειρήσεις με μεταγωγικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ζητήθηκε από Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις λόγω της κλιμάκωσης της βίας στο πλαίσιο των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και ορισμένες εμπορικές διαδρομές εκκένωσης ενδέχεται να διαταραχθούν.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών και ημερών έδειξαν πόσο ασταθής είναι η κατάσταση, επομένως το μήνυμά μας είναι σαφές: οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να φύγουν τώρα», είπε η Χίλι.

«Συνεχίζουμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποσυρθούν από τη σύγκρουση για να αποφευχθούν περαιτέρω τραγικές απώλειες ζωών», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνησή μας διασφαλίζει ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την υποστήριξη των Βρετανών πολιτών σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης».

Ο υπουργός ευχαρίστησε «το βρετανικό προσωπικό που βρίσκεται επί του παρόντος στην περιοχή για τη δέσμευση και τον επαγγελματισμό του».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη σημαντική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης RAF στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, καθώς και του ναυτικού βοηθητικού πλοίου Mounts Bay και του αντιτορπιλικού Duncan, που έχουν παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο από το καλοκαίρι.

%CE%B2%CE%B2%CF%88%CF%83%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF345

 Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετέφερε έντονα ένα παρόμοιο μήνυμα στους συμπολίτες του: να φύγουν από τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό με εμπορικές πτήσεις.

Είπε επίσης στον Τύπο, στο αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ζήτησε από τους Ισραηλινούς και τους μαχητές της Χεζμπολάχ να «αποσυρθούν από το χείλος του γκρεμού» και προέβλεψε ότι η κρίση στον Λίβανο θα ήταν μεταξύ των πρώτων θεμάτων που θα συζητήσουν στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι στιγμής, οι εθνικές αεροπορικές εταιρείες Emirates και Etihad και η χαμηλού κόστους FlyDubai από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζωτικός κόμβος μεταφορών στη Μέση Ανατολή, έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από και προς τον Λίβανο, καθώς και η EgyptAir από την Αίγυπτο.

Reuters, The Guardian, BBC

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ