Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με Αμερικανούς και Τούρκους επιχειρηματίες στο πλαίσιο της 15ης Επενδυτικής Διάσκεψης της Τουρκίας που φιλοξενείται από το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Μιλώντας στη συνάντηση, ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις:
«Ελπίζουμε ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα με τον εκσυγχρονισμό των F-16. Αναμένουμε να αρθούν οριστικά οι εξαγωγικοί φραγμοί σε αυτόν τον τομέα».
Πρόσθεσε:
«Η συνεργασία που δημιουργήθηκε για την παραγωγή και προμήθεια βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών είναι ένα από τα πιο συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής που θα θέσουν σε λειτουργία οι εταιρείες μας στο Τέξας θα βελτιώσουν τις διαδικασίες εφοδιασμού σε αυτόν τον τομέα.
Η υποστήριξή σας είναι σημαντική για να προωθήσουμε τα τρέχοντα έργα μας και να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες που θα συμβάλουν στην κοινή μας ασφάλεια».
«Παρά τις επιπτώσεις του σεισμού, ανακτήσαμε γρήγορα τα δημόσια οικονομικά. Κάναμε τα αποθεματικά να μην αποτελούν πλέον πηγή ανησυχίας. Δεν έμειναν αδιάφοροι σε αυτές τις εξελίξεις όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αυξήθηκε κατά 3 επίπεδα το 2024».
«Έχουμε μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουμε σταθερά τους όγκους του διμερούς εμπορίου. Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με καλό σχεδιασμό. Για αυτό, πρέπει να εγκαταλειφθούν μονομερείς πρακτικές όπως πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί, έρευνες και περιορισμοί στον τομέα του σιδήρου-χάλυβα και του αλουμινίου. Αναμένουμε από εσάς να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την άρση των εμποδίων που μας προκαλούν αμοιβαίες απώλειες στα μάτια των αρμόδιων φορέων».
«Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν πάνω από 20 φορές σε 20 χρόνια»
«Σήμερα, υπάρχουν μόνο 5 χώρες στον κόσμο με πληθυσμό που ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια και κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 13 χιλιάδες δολάρια, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία, το Μεξικό και η Τουρκία. Έχουμε αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 5,4 τοις εκατό τα τελευταία 20 χρόνια. Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τα τελευταία 20 χρόνια. Υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των αεροδρομίων. Οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί πάνω από 20 φορές μέσα σε 20 χρόνια».
«Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, υποστηρίζουν τον βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό, βασίζονται σε προηγμένη τεχνολογία και παρέχουν εξειδικευμένη απασχόληση. Για το σκοπό αυτό, ετοιμάσαμε τη νέα διεθνή στρατηγική άμεσων επενδύσεων. Έτσι, θα αυξήσουμε το σημερινό μερίδιο του ενός τοις εκατό της χώρας μας από την παγκόσμια επενδυτική πίτα σε ενάμισι τοις εκατό έως το 2028.
»Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αμυντική βιομηχανία, η βιοτεχνολογία και η αυτοκινητοβιομηχανία ξεχωρίζουν ως τομείς στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στους οποίους μπορούμε να αναλάβουμε κοινή δουλειά με αμερικανικές εταιρείες. Στόχος μας είναι η Τουρκία να γίνει το επίκεντρο των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας έως το 2030. Για το σκοπό αυτό, θα παρέχουμε ειδική υποστήριξη σε επενδύσεις σε περισσότερα από τριάντα θέματα όπως ημιαγωγοί, πράσινη ενέργεια, προηγμένη κατασκευή, υγιεινή ζωή, ψηφιακές τεχνολογίες, επικοινωνίες και διάστημα», σημειώνει η Sozcu.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ