Μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε -και λογικό είναι- είτε νέα πρόσωπα είτε παλιά πρόσωπα με άφθαρτο πολιτικό κεφάλαιο. Υπάρχουν όμως και υποψήφιοι, που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο! Για παράδειγμα… η Άννα Διαμαντοπούλου. Γνωστή και ως η «υπουργός της φωτοτυπίας», που για χρόνια ακούει τους δεξιούς να την αποθεώνουν και να τη θεωρούν σχεδόν «δικιά τους» αλλά τώρα αυτή «τους την έσκασε»… και κατεβαίνει για Πρόεδρος ως σοσιαλίστρια!
Στο άκουσμα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της, πολλοί σίγουρα θα θυμήθηκαν και τον όρο «ευελφάλεια», που είχε προτάξει για τις εργασιακές σχέσεις (από την «ευελιξία» και την «ασφάλεια»), μια βραχύβια λέξη που δεν εφηύρε η ίδια, για να είμαστε ειλικρινείς… Αλλά, ας μην μείνουμε στο γλωσσοπλαστικό. Το πολιτικό είναι πιο εντυπωσιακό!
@avgerinosx Άννα Διαμαντοπούλου – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υμνεί την μεγάλη μεταρρυθμίστρια της Έλληνικής Παιδείας
- Ο μεγαλύτερος δεξιός υποστηρικτής της Άννας Διαμαντοπούλου είναι ασφαλώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε παλαιότερη εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία» είπε ότι ο νόμος της ήταν μια «μεγάλη μεταρρύθμιση» και ένα «βήμα εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού»
Άννα Διαμαντοπούλου (2019): «Πιστεύω στην αυτοδυναμία της ΝΔ»
Στη διακήρυξή της, η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρεται σε αυθεντικά «προοδευτικές πολιτικές», και «ανασύνθεση» μέσα από προοδευτικό σχέδιο, μακριά από «την εκχώρηση της [προόδου] στις δυνάμεις της συντήρησης μέχρι και τα άκρα». Στη θεωρία, η υποψηφιότητά της έχει στόχο να κάνει το ΠΑΣΟΚ «μεγάλο και κυβερνών», ως απάντηση στην «αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη», υπό την κυβέρνηση του οποίου «η χώρα οπισθοδρομεί», όπως λέει. Δηλώσεις που σε κάνουν να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που μεσολάβησε από το 2019 μέχρι σήμερα. Γιατί τότε, το 2019, η τωρινή υποψήφια αρχηγός του προοδευτικού ΠΑΣΟΚ δήλωνε στον Δ. Δανίκα του Θέματος «πιστεύω στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», και ότι έχει «περισσότερη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία» σε θέματα φορολογίας, εξωτερικής πολιτικής και Παιδείας (παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ). Ίσως αυτός ο συντηρητικός προοδευτισμός της να είναι που την κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητή στις δυνάμεις της «συντήρησης» (που σήμερα στηλιτεύει). Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε, προς τα τέλη του 2020, για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Έχει, μάλιστα, ενδιαφέρον ότι τότε που ο πρωθυπουργός την περιέγραφε ως «τη σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου, με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια», το κόμμα από το οποίο προήλθε της ευχήθηκε απλώς… καλή επιτυχία. Για την ακρίβεια, υπό την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, το ΚινΑλ είχε σπεύσει να θυμίσει πως η Άννα Διαμαντοπούλου “έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”)”.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)
- Τον Οκτώβριο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ
Οι συντηρητικοί θαυμαστές της “λαμπρής” Άννας
Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, ανέδειξε κι άλλους θαυμαστές της Άννας Διαμαντοπούλου από το χώρο της “συντήρησης”, με πρώτο και καλύτερο τον Άδωνι Γεωργιάδη, που σήκωσε στη σελίδα του στο Facebook μακροσκελέστατο κείμενο, με διθυραμβικά σχόλια για την τωρινή υποψήφια αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας το πώς εντυπωσιάστηκε, όταν ακόμα εκείνος βρισκόταν στον ΛΑΟΣ, από τις σοβαρές απόψεις της (sic) “λαμπρής” επιλογής του πρωθυπουργού! Θύμισε, επίσης, ότι είχε στηρίξει τον νόμο της, ως Υπουργού για την Παιδεία, διατυπώνοντας την άποψη ότι η Νίκη Κεραμέως προσπαθούσε να ξαναφτιάξει τη μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου, που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο κ. Γεωργιάδης είχε λατρέψει, για όσους θυμούνται, τον νόμο Διαμαντοπούλου, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατάργηση των πρυτανέων, την κατάργηση του ασύλου, τη θεσμοθέτηση αξιολόγησης κ.ά.
Έχουμε, δηλαδή, την παραδοχή ότι η πολιτική που θέλησε να εφαρμόσει στην Παιδεία η κυρία Διαμαντοπούλου είναι η πολιτική που οραματιζόταν η Νέα Δημοκρατία! Υπέροχο;
–
- Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε (και έχει) να πει μόνο τα καλύτερα για την Άννα Διαμαντοπούλου. Εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εκπομπή Face2Face
Όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ο μόνος δεξιός, που έσπασε τα στεγανά και τόλμησε να υποστηρίξει δημόσια την Άννα Διαμαντοπούλου, όταν χρειάστηκε. Ακόμα και ο Θάνος Τζήμερος του “Δημιουργία Ξανά” έπλεκε το εγκώμιό της. Δηλαδή, Άδωνις και Τζήμερος είναι θαυμαστές της νυν υποψήφιας αρχηγού του ΠΑΣΟΚ! Και γίνεται και ακόμα καλύτερο…
Και ο Θάνος Τζήμερος ανάμεσα στους υποστηρικτές της Άννας Διαμαντοπούλου…
Ο μεγαλύτερος έπαινος έγινε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ως αρχηγός της ΝΔ, το 2018, χαρακτήριζε «εμβληματικό» τον νόμο Διαμαντοπούλου και δήλωνε «υπερήφανος» που συνέβαλε ώστε το κόμμα του να τον ψηφίσει.
Αντίστοιχη συμπάθεια, τέλος, θρέφει για την υποψήφια Πρόεδρο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είχε δηλώσει πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 ότι «φυσικά και θα μπορούσε» -ως προσωπικότητα- να τοποθετηθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου, το 2022, επανέλαβε τη στήριξή της, σχεδόν ευθέως, στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το δίλημμα των εκλογών “είναι να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση…να συνεχιστεί η ροή των επενδύσεων και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις”. Μάλλον, δίκιο είχε ο κ. Πικραμμένος! Γιατί δεν τοποθετήθηκε στο επικρατείας της ΝΔ; Κανείς δεν κατάλαβε…
- Τον Δεκέμβριο του 2022, στον φιλόξενο αέρα της ΕΡΤ, η Άννα Διαμαντοπούλου ανταπέδωσε όλη αυτή την «δεξιά» αγάπη που εισέπραξε την προηγούμενη περίοδο, εκφράζοντας τη στήριξή της σχεδόν ευθέως στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων εκλογών.
«Δεν υπάρχει αστυνομική βία στην Ελλάδα»
Ένα σημείο με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια συνέντευξη (στην ΕΡΤ, τον Δεκέμβριο του 2022), η κα Διαμαντοπούλου είχε πει κάτι, που καλά-καλά ούτε οι Νεοδημοκράτες δεν τολμούν να ψελλίσουν. Ότι… «δεν υπάρχει αστυνομική βία στην Ελλάδα» και ότι «ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Γρηγορόπουλος ήταν ένα παιδί που πετούσε πλαστικά μπουκάλια με νερό και σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι». Μάλλον, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του οποίου η έκθεση του 2023 εκθέτει τη χώρα για αστυνομική βία, είναι υπερβολικά προοδευτικό για τα μέτρα και τα σταθμά της υποψήφιας για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
- Στην ίδια συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η Άννα Διαμαντοπούλου δεν δίστασε να προβεί στην ακραία δήλωση… ότι δεν υπάρχει αστυνομική βία στην Ελλάδα!
Σοσιαλισμός, Coca Cola και μνημόνια
Ένα σημείο τώρα που έχει σοσιαλιστικό ενδιαφέρον είναι ότι η Άννα Διαμαντοπούλου μέχρι πρότινος καθόταν στη στρογγυλή τραπέζη της Coca Cola HBC, με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, θέση από την οποία παραιτήθηκε, όπως έγινε γνωστό, μέσα στον Αύγουστο, λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί της «δημιουργίας μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης».
Προφανέστατα δεν είναι μεμπτό να είναι κάποιος στο ΔΣ μιας πολυεθνικής. Απλώς, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος μπορεί να συμφιλιώσει τις σοσιαλδημοκρατικές του ιδέες -τις οποίες υποθέτουμε ότι δεν απέκτησε τώρα- με τις αποφάσεις αυτού του ΔΣ.
Mιλώντας περί ιδεών, να επισημάνουμε εδώ πως η Άννα Διαμαντοπούλου έχει δημιουργήσει και ένα think tank, το οποίο ονομάζεται «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Στην ιστοσελίδα του φιγουράρει αναδημοσίευση μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, που είναι μέλος του Δικτύου. Πρόκειται για τον «μνημονιακό» πρωθυπουργό της Ιταλίας, που ο πρώτος του προϋπολογισμός το 2014 προέβλεπε πάνω από 10 δισ. περικοπές κοινωνικών δαπανών και 4 δισ. φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Σήμερα, μέσα από το Δίκτυο της κ. Διαμαντοπούλου, προτείνει ενιαία κεφαλαιαγορά για την Ευρώπη, ώστε να μοιάσει στις ΗΠΑ, ενώ παραδέχεται ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση θα είναι «πολύ μεγάλο».
Ένα άλλο μέλος του Δικτύου της σοσιαλδημοκράτισσας υποψήφιας αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης. Για όσους δεν θυμούνται, ο κ. Πισσαρίδης είναι ο ιθύνων νους της περιβόητης έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία. Μεταξύ άλλων, η έκθεση θεωρούσε ότι τα προβλήματα της τελευταίας είναι η χαμηλή ευελιξία, η χαμηλή παραγωγικότητα, η μαύρη εργασία κλπ., ενώ προσπερνούσε τη διαχείριση των μνημονίων, σα να μη συνέβη ποτέ. Άραγε, ενστερνίζεται η κ. Διαμαντοπούλου τις θέσεις που υιοθέτησε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν ζήτησε την έκθεση;
Θα συνεργαστεί ή δεν θα συνεργαστεί;
Μένει εδώ ένα ερώτημα για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εάν η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη περνάει μέσα από συνεργασίες και συναινέσεις στην ευρύτερη κεντροαριστερά, για ποιο λόγο η κ. Διαμαντοπούλου αρνείται να την κατονομάσει στη διακήρυξή της; Για την ακρίβεια, λέει ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες, συμμαχίες και συνασπισμούς υπό τις συνθήκες και τους όρους ενός “μικρού, αποδυναμωμένου και συμπληρωματικού ΠΑΣΟΚ” είναι σοβαρό πολιτικό λάθος». Από την άλλη μεριά, μιλώντας στην ΕΡΤ απαντά πως θα συνεργαστεί σε “ό,τι χρειάζεται”, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας προφανώς ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Για τους παλιούς που παρακολουθούσαν το κίνημα New Labour του Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, οι τακτικές που «ψάρευαν» και στα νερά τα πιο αριστερά και στα πιο δεξιά, είναι αρκετά γνωστές. Όπως είναι και γνωστό πού οδήγησε το κόμμα του ο κ. Μπλερ, κρατώντας -πάντα- στα λόγια, ψηλά, τη σοσιαλδημοκρατία.
Εγώ γελάω πάντως ακόμα με κάτι…δεξιούληδες του περίφημου “41 τακατό” που ακόμα θεωρούν πως ψηφίζουν δεξιό κόμμα μιλώντας για την νουδου, τόσο ξεχασμένοι στον κόσμο τους μιλάμε είναι οι τύποι!