Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία πόλωση και διχασμός στην Κεντρική Επιτροπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eκλογή νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και επαναληπτικό γύρο, εάν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου αποφάσισε προχθές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συνεδρίαση που όχι μόνο δεν ανέκοψε την πορεία προς τη φθορά, αλλά πρόσθεσε μια βραδυφλεγή βόμβα, που θα προκαλέσει την αναπόφευκτη διάσπαση μια ώρα αρχύτερα.

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Πρωταγωνιστής, όπως αναμενόταν, αναδείχθηκε αυτός που βρισκόταν εκτός αίθουσας: Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει προκαλέσει οργή και θυμό μετά τους διχαστικούς, προσβλητικούς και ανιστόρητους ισχυρισμούς του, σύμφωνα με την πλειοψηφία, ότι η αποκαθήλωσή του από την προεδρία ήταν «πραξικοπηματική» και ελήφθη από «κουκουλοφόρους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τέως πρόεδρος, σε μια επίδειξη κακού γούστου και πολιτικής μοχθηρίας, εκείνη την ώρα βρισκόταν στην Αρτα, εκλογικό άντρο της Ολγας Γεροβασίλη, και περιφερόταν στους δρόμους παρέα με ένα άσημο πολιτικό στέλεχος, την Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, η οποία την εχθρεύεται.

«Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Αρτα μια άλλη ημέρα, και όχι την ώρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου, στην Αρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι» σχολίασε παγερά η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Κανένας δεν αμφέβαλε για την έκβαση της ψηφοφορίας σχετικά με τον οδικό χάρτη που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία για τις εκλογές και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από 1 έως 3 Νοεμβρίου, και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 112 ψήφων στους 201 παρόντες.

Η πρόταση της εκπροσώπου του Κασσελάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, να «έρθουν πιο κοντά» οι ημερομηνίες, γιατί φοβάται ότι ο κόσμος που τον ακολουθεί «θα καεί στην προθέρμανση», συγκέντρωσε 62 ψήφους, ενώ αντίστοιχη πρόταση του Π. Πολάκη, που κατατέθηκε χωριστά, για λόγους αποφυγής συνειρμών, μόλις εννιά. Απορρίφθηκε επίσης ηχηρά -ένδειξη χαμηλής επιρροής- η πρόταση του Ν. Παππά το συνέδριο να είναι και καταστατικό.

Η ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της εμπρηστικής συμπεριφοράς των οπαδών του Κασσελάκη, που διέκοπταν με κραυγές τους ομιλητές, φορτίστηκε στο έπακρο όταν το Σώμα, έστω με οριακή πλειοψηφία (87 υπέρ, έναντι 84 κατά) ενέκρινε την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφι οι πρόεδροι, εκτός από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι την 24η Οκτωβρίου και δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα εγκριθεί προτού φτάσουν στο συνέδριο. Εκεί ακριβώς η κατάσταση ξέφυγε.

Συνθήματα

Σαν να τους ενορχήστρωνε κάποια αόρατη μπαγκέτα, περί τα 40-50 μέλη σηκώθηκαν συγχρονισμένα από τις θέσεις τους και βγήκαν εκτός της αίθουσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά… της νομενκλατούρας και υποστηρίζοντας ότι, ελλείψει απαρτίας, η απόφαση ήταν άκυρη.

Επρόκειτο για έωλο επιχείρημα, αφού, όπως ξεκαθάρισε το προεδρείο, η απαρτία διαπιστώνεται κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Εξάλλου, όπως σημείωναν στελέχη της πλειοψηφίας, «δεν μπορεί καθένας να παίρνει την ομάδα του και να φεύγει κάθε φορά που δεν του αρέσει μια απόφαση»!

Συγκροτημένο στέλεχος σχολίαζε στη «δημοκρατία»: «Υποβάλλει δήλωση και το τελευταίο μέλος μιας επιτροπής αξιολόγησης προμηθειών στο Δημόσιο, και δεν θα το κάνει αυτός που θα διαχειρίζεται τα “ασημικά’’ μας; Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, μάλιστα, με πολιτειακή διάσταση, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αφορά τη διαδικασία».

Στον αντίποδα, «τα ορφανά του Κασσελάκη» υποστήριζαν ότι πρόκειται για πρόταση φωτογραφική, που αποσκοπεί στον αποκλεισμό του τέως από την εκλογική διαδικασία. Κανένας, πάντως, όπως προσέχτηκε, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται ο εκλεκτός τους, εφόσον δηλώνει ότι έχει διαφανές «πόθεν έσχες».

Δίνοντας μια βολική ερμηνεία για την πλευρά Κασσελάκη, η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Πειραιά, που κατήγγειλε εν θερμώ «απόπειρα χειραγώγησης» της προεδρικής κάλπης, υποστήριξε ότι «το συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν ξανά σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά, κόντρα στη γραφειοκρατία».

Ο ίδιος ο Χ. Σπίρτζης, που εισηγήθηκε την επίμαχη τροπολογία, εξηγούσε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και “πόθεν έσχες”».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, δήλωνε ότι «τα έγγραφα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα εγκριθούν από το συνέδριο».

Στάση αναμονής από Κασσελάκη

Το έδαφος της επόμενης σύγκρουσης έχει ήδη στρωθεί. Και μάλιστα για ένα θέμα πρωτίστως θεσμικό, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, που αφορά την κρυστάλλινη εικόνα που οφείλουν να έχουν τα δημόσια πρόσωπα, ιδίως στα ζητήματα της καταγραφής των περιουσιακών τους στοιχείων και, κυρίως, του τρόπου που αυτά αποκτήθηκαν.

Παρά όσα κατά καιρούς διαδίδει, είναι φανερό ότι ο Κασσελάκης θα περιμένει πρώτα να δει ποιους θα έχει απέναντί του και πώς διαμορφώνεται γενικότερα το κλίμα, και ύστερα θα κάνει τις ανακοινώσεις του.

Η αινιγματική στάση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει απόλυτα ότι «δεν πρέπει να του δοθεί δεύτερη ευκαιρία στη χώρα» (!), αλλά και η δυστοκία της μειοψηφίας για ανάδειξη υποψηφίου τον υποχρεώνουν σε αναμονή. Κερδίζει έδαφος, πάντως, η περίπτωση του Σ. Φάμελλου. «Θα είναι σαν το Xanax για την κοινωνία» παρατηρεί υψηλόβαθμος κομματικός, εξηγώντας ότι «μιλάει πολιτικά, κατευνάζει τα πάθη και, επίσης, μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα και επάρκεια απέναντι στον Μητσοτάκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ