Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Αζαλέα: Ένας υπέροχος ανθοφόρος θάμνος με καταγωγή από την Άπω Aνατολή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αζαλέα είναι ένας υπέροχος και εξαιρετικά δημοφιλής ανθοφόρος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων.

Με καταγωγή από την Άπω Aνατολή, η αζαλέα είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως φυτό εξωτερικού χώρου σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.

Μπορεί, όμως, να αξιοπηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου χαρίζοντάς μας τα υπέροχα λουλούδια της στο σαλόνι και το γραφείο.

Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βρίσκεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, καθώς τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες.

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς γιατί της έχουν μεγάλη αδυναμία οι λάτρεις των λουλουδιών σε όλο τον κόσμο.

1. Ποια είναι η κατάλληλη θέση για να τοποθετήσουμε την αζαλέα;

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί η αζαλέα είναι ευαίσθητο φυτό! Αν η αζαλέα φυτευτεί σε εξωτερικό χώρο, σε κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε ημισκιερό σημείο, προστατευμένο από βοριάδες.

Η αζαλέα προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία και μόνο σε αυτό το περιβάλλον ευδοκιμεί και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της.

Είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξασφαλίζουμε σκιερή θέση για την αζαλέα μας, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση.

Την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να προστατεύουμε την αζαλέα από τις χαμηλές θερμοκρασίες προσθέτοντας κοπριά, πευκόφλουδα ή άχυρο γυρώ από τη ρίζα του φυτού και την σκεπάζουμε με ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα που χρησιμοποιούμε για χειμερινή προστασία των φυτών από το κρύο, χιόνι και παγετό.

Σε περίπτωση που η αζαλέα μας είναι φυτεμένη σε γλάστρα μπορούμε να τη μεταφέρουμε για μερικές μέρες μέσα στο σπίτι.

Αν επιλέξουμε να έχουμε την αζαλέα σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε σε φωτεινή θέση που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου.

Είναι σημαντικό, επίσης, να διατηρούμε την αζαλέα μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι, καθώς και μακριά από τα θερμά και ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών.

2. Tι φυτόχωμα χρειάζεται η αζαλέα για να ευδοκιμήσει;

Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια. Χρειάζεται δηλαδή όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί και να μας δώσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της.

Για φύτευση σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε την αζαλέα στον κήπο, καλό είναι να δημιουργήσουμε αφράτο υπόστρωμα και όξινο περιβάλλον στον λάκκο φύτευσης προσθέτοντας μείγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αζαλέα;

Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον στο χώμα. Για το λόγο αυτό, ποτίζουμε την αζαλέα κάθε 2-3 μέρες άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες.

Σχετικά με τη λίπανση της αζαλέας, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα, σε υγρή ή κοκκώδη μορφή, ειδικό για οξύφιλα φυτά κάθε μήνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό.

Η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα, καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα.

4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αζαλέα;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της αζαλέας είναι το καλοκαίρι, μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Κλαδεύουμε ελαφρά την αζαλέα και αποφεύγουμε να δώσουμε στα φυτά σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα, αφήνοντας να αναπτυχθούν στη φυσική μορφή τους.

Για πλούσια βλάστηση και ανθοφορία, η αζαλέα θα πρέπει να κλαδεύεται δυο-τρεις φορές τους καλοκαιρινούς μήνες με κορφολόγημα-τσίμπημα βλαστών και παράλληλα αφαίρεση των ξερών ανθέων και φύλλων. Έτσι, το φθινόπωρο, θα φουντώσει ξανά το φύλλωμά της και θα σχηματίσει τα νέα μπουμπούκια για την επόμενη χρονιά.

Οι αζαλέες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, αλλά κυριώς προτιμάμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα βλαστών τα οποία παίρνουμε στις αρχές του καλοκαιριού αφού έχει ολοκληρωθεί η ανοιξιάτικη βλάστηση της.

Επιλέγουμε ημιξυλώδεις βλαστούς 15 εκατόστών και τους φυτεύουμε σε γλαστράκια με φυτόχωμα. Χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στις τομές των μοσχευμάτων, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για να ριζώσουν τα μοσχεύματα.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερή θέση και μετά από 2-3 μήνες μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση.

5. Κι ένα μυστικό για την φροντίδα της αζαλέας

Αν παρατηρήσουμε κλειστά άνθη της αζαλέας, αυτό οφείλεται στην υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή στην κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Σε αυτήν την περίπτωση, μειώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος και ελέγχουμε κατά πόσο απομακρύνεται το νερό από τη γλάστρα.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ