Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Υστερία στον Λίβανο – Οι άνθρωποι φοβούνται τα κινητά τηλέφωνα και αποσυνδέουν τους ηλιακούς συλλέκτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών Pager και των φορητών σταθμών εκπομπής στον Λίβανο την Τρίτη και την Τετάρτη, οι Λιβανέζοι φοβούνται όλες τις κινητές και ηλεκτρικές συσκευές γενικά.

Οι ντόπιοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα: αφαιρούν τις μπαταρίες λιθίου από τους ηλιακούς συλλέκτες, διατηρούν τα κινητά τηλέφωνα σε άδεια δωμάτια ή αποφεύγουν τους φορτιστές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δύο ημέρες είναι τρομακτικό, είναι σουρεαλιστικό. Είναι σαν να ζούμε σε ένα βιντεοπαιχνίδι”, λέει η Λίνα Ισμαήλ από το Μπάαλμπεκ, ένα προπύργιο στα ανατολικά της χώρας του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ.

«Πήρα την εξωτερική επαναφορτιζόμενη μπαταρία που χρησιμοποιούσε η κόρη μου, βάλαμε όλα τα τηλέφωνά μας σε ένα απομονωμένο δωμάτιο», λέει με τη φωνή της γεμάτη τρόμο.

Η γυναίκα φοβήθηκε τόσο πολύ που αποσύνδεσε τους ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούσαν το σπίτι της με ρεύμα και μάλιστα αποσυναρμολόγησε τον απαραίτητο προσαρμογέα για τη λειτουργία τους.

Σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 3.000

%CE%B2%CE%B7%CF%81%CF%85%CF%84%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B2%CE%BF%CE%B2%CE%BC%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%B781

Οι συντονισμένες εκρήξεις, για τις οποίες η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ, σκότωσαν 37 άτομα, κυρίως μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος, και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν σχολιάσει.

Στη λιβανέζικη τηλεόραση, οι ίδιες εικόνες που λαμβάνονται από τα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδονται ξανά και ξανά: ένας τραυματίας ξαπλωμένος στο έδαφος, στο δρόμο, σε ώρα αιχμής,  έκρηξη σε σούπερ μάρκετ, τραυματίας ξαπλωμένος στην αυλή ενός νοσοκομείου.

Οι γιατροί που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι περιέθαλψαν ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια και χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν τα δάχτυλά τους.

Ο κίνδυνος ήρθε κοντά στη Λίνα Ισμαήλ. «Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω μας – δύο σε σπίτια, η τρίτη σε ένα αυτοκίνητο».

«Όταν υπάρχει πόλεμος, η αεροπορία μπορεί να κάνει μια επιδρομή, τότε τελείωσε. Αλλά μια έκρηξη ενώ ένας άνδρας περπατά ή όταν ξεκουράζεται – τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό», προσθέτει.

Οι εκρήξεις πρόσθεσαν ένα νέο τραύμα στον ήδη ψυχολογικά εξουθενωμένο Λιβανέζο στο πλαίσιο των αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Για 11 μήνες, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εξαπολύουν πλήγματα και αντεπιτίθενται και στις δύο πλευρές των νότιων συνόρων του Λιβάνου. Οποιοσδήποτε θόρυβος μπορεί να προκαλέσει πανικό, είτε πρόκειται για έκρηξη ελαστικού είτε για ισχυρή έκρηξη που προκαλείται από ισραηλινά αεροπλάνα που σπάζουν το φράγμα του ήχου.

Στην περιοχή Μπάνταρο της Βηρυτού, διάσημη για τα πολυσύχναστα καφέ της, όλες οι συζητήσεις στρέφονται στο χακάρισμα συσκευών επικοινωνίας.

«Είμαστε ένας λαός που ζούμε σε διαρκές άγχος», σημειώνει με πικρία ο Τζορτζ Μπαχνάμ, ένας 57χρονος φούρναρης. Ομολογεί ότι στεναχωριέται όταν βλέπει «όλους αυτούς τους νέους τραυματισμένους και πεσμένους στο έδαφος».

Λέει ότι ακόμη και η αδερφή του έχει παρατήσει το κινητό της τηλέφωνο, «για τον φόβο να μην είναι από τις συσκευές που θα μπορούσαν να χακαριστούν». «Ήδη βιώνουμε οικονομικό στρες. Σήμερα δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας συμβεί», καταλήγει.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν συστάσεις για την αφαίρεση των μπαταριών από τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, παρόλο που πολλοί ειδικοί, πηγές ασφαλείας ή κοντά στη Χεζμπολάχ λένε ότι οι συσκευές που εξερράγησαν είχαν αναχαιτιστεί και χακαριστεί πριν φτάσουν στη Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη αεροπορία απαγόρευσε επ’ αόριστον τη μεταφορά βομβιστών Pager και ραδιοτηλεφώνων.

Την Πέμπτη, η Βηρυτός ήταν ήσυχη, συμπεριλαμβανομένων των νότιων προαστίων, άλλο ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ. Τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Ωστόσο, πολλοί Λιβανέζοι είπαν ότι αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη ή τις γειτονιές που είναι γνωστές για την υποστήριξη της Χεζμπολάχ επειδή -όπως εξηγεί η 25χρονη Γκαΐρ Έιντ – «ποτέ δεν ξέρεις τι θα εκραγεί».

«Χθες σκέφτηκα να αφήσω το τηλέφωνο μακριά μου, αλλά άλλαξα γνώμη μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Στο σπίτι αποσυνδέσαμε τους ηλιακούς συλλέκτες. Δεν νιώθαμε ασφαλείς λόγω των μπαταριών», λέει η νεαρή γυναίκα με την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο συζήτησε στο  Μπάνταρο.

Επίσης, τρέμει όταν σκάσει το λάστιχο ενός φορτηγού, που προκαλεί σύγχυση στους περαστικούς.

«Όλα ενώνονται και αυτό μας προκαλεί φόβο και αίσθημα ανασφάλειας. Και κυρίως δεν ξέρουμε αν όλα θα εξελιχθούν σε πόλεμο», λέει η πρόσφατη απόφοιτος νοσηλευτικής.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ