Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Με τον Γιάννη Ξανθούλη, των μακρινών συγγραφικών οριζόντων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

2Q==Άνθρωπος των ανοιχτών οριζόντων ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, σου αναδύει σε κάθε επαφή μαζί του, ένα μονα-δικό άρωμα ηθικής ελευθερίας. Και αυτή την ανθρώπινη ηθική φρεσκάδα αποπνέουν και τα μυθιστορήματά του. Που μέσα από τους ασυγκράτητους κρουνούς της φαντασίας του και την σπουδαία αρχιτεκτονική μαστοριά και ευρυχωρία τους, την οποίαεπικουρεί η ρωμαλέα και καλοδουλεμένη γλώσσα του, τον αναδεικνύουν ως σπουδαίο ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και βαθύ γνώστη της κοινωνικής μας πραγματικότητας.
Ο Γιάννης Ξανθούλης μέσα από τα μυθιστορήματά του, μας προσφέρει πολυδύναμες ηθικά τοιχογραφίες του κοινωνικού περιβάλλοντος, στην σύγχρονη ιστορική μας εκπόρευσή, κατά βάση στον 20-ο αιώνα, αλλά και σήμερα. Και μας ανατείνει ψυχικά με την ενάρετη και οξυδερκή γραφίδα του, γονιμοποιημένη με ακένωτες δόσεις χιούμορ, μεταφέροντάς μας άλλοτε σε μικροαστικά περιβάλλοντα της μεσοπολεμικής Αθήνας, αναδεικνύοντας την γοητεία, την ομορφιά και τις υστερήσεις και τα καταπιεστικά τους σύνδρομα, κάποτε στην παραμελημένη μεταπολεμική ελληνική επαρχία, που την σκίαζαν οι οικονομικές στερήσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες της μετεμφυλιακής Ελλάδας, ενίοτε όμως και σε άλλους γεωγραφικούς χώρους και τοπία, που τόσο αγαπήσαμε και σμίλευσαν την ευαισθησία μας, όπως της λατρεμένη μας Κωνσταντινούπολης, με την  πολιτισμική μεγαλουργία της και τον απαράμιλλο κάποτε κοσμοπολιτισμό της.

Μέσα στα κείμενα και βιβλία του ακαταπόνητου και ενάρετου Γιάννη Ξανθούλη, ξεχύνεται σαν ορμητικό ποτάμιδιαχρονικά η ελληνική ψυχή. Ρωμαλέα, γλυκιά, ανεξίκακη, πεπαιδευμένη, λα-βωμένη, ελπιδοφόρα, ευαίσθητη, ευκολόπιστη, ονειρική, δυναμική και καταπτοημένη. Με καθέ-να ξεχωριστά από αυτά τα ιδιοσυστατικά χαρακτηριστικά, αλλά και με όλα μαζί ! Δεν υπάρχει πιθανότητα να διαβάσεις κείμενο του αγαπημένου Γιάννη Ξανθούλη και να μην αντικρύσεις κάποιο προσωπικό σου στοιχείο μέσα, η κάποιο σπέρμα του ηθικού σου dna. Γιατί ο Ξανθούλης είναι μοναδικός γνώστης της ηθικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ικμάδας του ελληνισμού. Και αποτυπώνει με ηθική ενάργεια με ατελείωτες συνάμα γεύσεις χιούμορ, όλες τις πτυχές της πολύπλαγκτης πορείας του λαού μας. Τα κλέη του και τις πτώσεις του, την μεγαλουργία και τις υφέσεις του. Μνημονεύω εδώ μερικές χαρακτηριστικές ψηφίδες του ογκώδους και πολυδιάστα-του συγγραφικού του έργου, όπως τα βιβλία του : «Το πεθαμένο λικέρ», «Το τρένο με τις φράου-λες», «…Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Ο Τούρκος στον κήπο», «Το τανγκό των Χριστουγέννων», «Ο θείος Τάκης», «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων», «Δεσποινίς Πελαγία» κ.α. που μας πρόσφεραν μοναδικές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης. Σημειώνοντας πως στο πολυμερές συγγραφικό του σύμπαν, ο Γιάννης Ξανθούληςέχει γράψει επίσης πολλά σατιρικά κείμενα και θεατρικά έργα, που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό θέατρο, αλλά και παιδικό βιβλίο, διοχετεύο-ντας και σε αυτό το ευαίσθητοπεδίο, τη συγγραφική τέχνη και λεπταισθησία του. Χωρίς να απολησμονήσω στην πολύκλαδη ραδιοφωνική παρουσίατου, την αξεπέραστη κάποτε Σαββατιά-τικη εκπομπή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ», όπου στην κυριολεξία μας «μεθούσε» σατιρίζοντας την επικαιρότητα, με τις ευρηματικές ιστορίες του για την «Γκόλφω» και τον «Τάσο», που συνιστούσαν για μένα, ραδιοφωνική μυσταγωγία ! Ο Γιάννης Ξανθούλης που γεννήθηκε το 1947στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες της ανατολικής Θράκης και κομίζει πάντα στο ηθικό γονιδίωμάτου, την μεγαλουργία του μικρασιατικού ελληνισμού, σπούδασε δημοσιογραφία, σχέδιο και ενδυματολογία θεάτρου. Και από το 1969 ξεκίνησε τη μακρά πορεία του ως δημοσιο-γράφος και χρονογράφος, σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1981 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο μεγάλος θανατικός» και από το 1982 ξεκίνησε τα απαράμιλλα «Σαββατιάτικα» κείμενά του, στην τότε «Ελευθεροτυπία». Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ, ενώ συνεχίζει ακαταπόνητος την οιστρηλατημένη και πολυεδρική συγγραφική καιπολιτισμική του παρουσία. Πάνω από όλα όμως και πέρα από έξοχος και ταλαντούχος συγγραφέας, ο Γιάννης Ξανθούλης, είναι ένας ζεστός, ευγενής και με ατελείωτο χιούμορ άνθρωπος. Για τούτο και τον αγαπούμε πολύ !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ