Στη διεθνή διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, 14-15 Σεπτεμβρίου 2024, συζητήθηκαν οι ««Τρέχουσες προκλήσεις για την ασφάλεια των παγκόσμιων δικτύων μεταφορών».
Ο πρόεδρος του τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) Ιμπραήμ Καλίν έλαβε μέρος στη Διάσκεψη όπως σημειώνουν τα αζέρικα media.
Στην ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο επικεφαλής της MİT αναφέρθηκε ότι έθιξε «την κρίση εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο περιβάλλον, την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας και τις ανθρωπιστικές συνέπειες».
Τόνισε την υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο με την Αρμενία και σημείωσε, ότι η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι σημαντική για τη σταθερότητα του Νοτίου Καυκάσου.
Ο επικεφαλής της MİT είπε ότι «η ειρηνευτική συμφωνία θα εξασφαλίσει τη σύνδεση των εδαφών Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία-Ναχτσιβάν-Τουρκία-Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του Διαδρόμου Ζανγκεζούρ. Τόνισε, επίσης, ότι το ταχέως μεταβαλλόμενο και εύθραυστο διεθνές σύστημα αντιμετωπίζει δύο σημαντικές παγκόσμιες κρίσεις – στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας.
Τονίζοντας ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί με την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ο Καλίν είπε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 40 χιλιάδων Παλαιστινίων, το συντομότερο δυνατό», και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη.
Σημείωσε ότι «η λύση των δύο κρατών θα είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής».
Αναφέροντας τη σημασία της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ο Καλίν είπε ότι η ασφάλεια και η ελευθερία είναι τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και με αυτή την έννοια, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της διπλωματίας των πληροφοριών για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο Καλίν είπε ότι η τρομοκρατία είναι μια παγκόσμια απειλή και ότι η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETÖ, η Αλ Κάιντα κ.λπ. πρέπει να γίνει από κοινού, και σημείωσε επίσης ότι μέχρι να καταστραφούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, κανείς δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ασφάλεια.
Μιλώντας για τη σημασία της διπλωματίας των πληροφοριών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων – από τις ανταλλαγές κρατουμένων έως τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, έως την καταπολέμηση των ολοένα και πιο περίπλοκων απειλών στη σύγχρονη γεωπολιτική – ο Καλίν τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας γραμματείας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μπακού.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ