Τα αμερικανικά όπλα στην Κουρδική Περιφέρεια δημιουργούν ανησυχία στη Βαγδάτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ οι συζητήσεις έχουν ενταθεί στο Ιράκ τις τελευταίες δύο ημέρες σχετικά με τις κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά που αγοράζουν όπλα κατασκευής ΗΠΑ με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, έχουν γίνει προειδοποιήσεις ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές συγκρούσεις εντός της χώρας, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.

 Σύμφωνα με την Asharq Al-Awsat oι δυνάμεις Πεσμεργκά έλαβαν όπλα αμερικανικής κατασκευής πριν από περίπου 40 ημέρες.

Ωστόσο, η συζήτηση για αυτό συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο από τον αρχηγό του Κόμματος ‘Tekaddum’ και τον έκπτωτο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μουχάμαντ αλ Χαλμπούσι.

 Ξέσπασε μετά τη δήλωσή του ότι «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον οπλισμό των τοπικών δυνάμεων Πεσμεργκά, των οποίων το συνταγματικό καθήκον περιορίζεται στη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας».

Μάλιστα, πρόσθεσε τα εξής:

«Αυτή η απαράδεκτη κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια εάν τα όπλα χρησιμοποιούνται σε μελλοντικές εθνοτικές ή κομματικές συγκρούσεις. «Τέτοια όπλα θα πρέπει να υπάρχουν μόνο στο απόθεμα του ιρακινού στρατού».

Από την άλλη πλευρά, Κούρδοι πολιτικοί επέκριναν τον Χαλμπούσι και τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να πλησιάσει τις σιιτικές δυνάμεις του Συντονιστικού Πλαισίου για να πάρει πίσω τη θέση του Προέδρου της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και περίπου 11 μήνες, κάνοντας αυτή τη δήλωση.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) Χοσιάρ Ζεμπάρι αντέδρασε σχετικά με τη στάση του Χαλμπούσι:

«Αντικατοπτρίζει τους φτηνούς λαϊκιστικούς ακροβατισμούς και την άρρωστη νοοτροπία κάποιου που κατά λάθος έγινε πολιτικός, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθεί!», είπε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο διάστημα ο αμερικανικός στρατός έχει εφοδιάσει τις κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά με σοβαρό στρατιωτικό εξοπλισμό σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Για την ενίσχυση αυτή έγραψε επικριτικά και ο τουρκικός Τύπος.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ