Οπως με την Ιταλια: Για τη πιθανή φιλοξενία μεταναστών μεταξύ Αλβανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ απέρριψε την προσέγγιση των Συντηρητικών να συνεργαστούν με ευρωπαϊκές χώρες για να σταματήσουν τις διελεύσεις μεταναστών.

 Οι Financial Times  σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια ενός δελτίου τύπου, η Κούπερ είπε ότι θα εργαστεί «σε συνεργασία» με ξένες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στη Μεγάλη Βρετανία να εξετάσει ένα σχέδιο παρόμοιο με το σχέδιο της Ιταλίας για την επεξεργασία μεταναστών στην Αλβανία.

Ωστόσο, επέμεινε ότι το νεοσύστατο σχέδιο ήταν «πολύ διαφορετικό» από το σχέδιο των Συντηρητικών της Ρουάντα, το οποίο ο Κιρ Στάρμερ ακύρωσε όταν έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούλιο.

Το θέμα των διελεύσεων μικρών σκαφών έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τις τελευταίες ημέρες μετά τον θάνατο οκτώ μεταναστών στη Μάγχη κατά τη διάρκεια της νύχτας το Σαββατοκύριακο.

Ερωτηθείς γιατί οι αρχές δεν μπόρεσαν να γυρίσουν τις λέμβους πίσω και να τις ρυμουλκήσουν στη Γαλλία, η Κούπερ είπε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι είχαν τις σωστές συμφωνίες και συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Στάρμερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία για επίσκεψη στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και ο πρωθυπουργός είπε ότι «ενδιαφέρεται» για τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία να στείλει μετανάστες εκεί μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Ιταλία στέλνει διασωθέντες μετανάστες από χώρες όπως η Βόρεια Αφρική στην Αλβανία για να επεξεργαστούν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Η Κούπερ είπε ότι το σχέδιο της Ιταλίας δεν λειτουργεί ακόμα και ότι δεν ξέρουν πώς θα λειτουργήσει, αλλά είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει τι λειτουργεί. Εξήγησε ότι το επίκεντρο του σχεδίου της Αλβανίας ήταν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος ταχείας επιστροφής.

«Αυτό προσπαθούν να κάνουν, μια γρήγορη λήψη αποφάσεων για περιπτώσεις που φτάνουν στην Ιταλία άνθρωποι που έχουν έρθει από ως επί το πλείστον ασφαλείς χώρες. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις και επιστροφές για ανθρώπους που προέρχονται από ως επί το πλείστον ασφαλείς χώρες, αλλά πάντα λέγαμε, έλεγε πάντα ο Πρωθυπουργός, πάντα θα εξετάζουμε ό,τι λειτουργεί», είπε.

Είπε ότι εξετάζουν επίσης το προληπτικό έργο της Ιταλίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής για να αποτρέψει τη διέλευση πλοίων εξαρχής, καθώς και τις προσπάθειες για γρήγορη αντιμετώπιση συμμοριών και επιστροφή μεταναστών εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για άσυλο.

Η Κούπερ είπε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών που διαχειρίζονται τα περάσματα και η συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την εξάρθρωση δικτύων λαθρεμπορίου.

Έρχεται αφότου η κυβέρνηση προσέλαβε τον Μάρτιν Χάιτ, τον πρώην πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας, ως Διοικητή Ασφάλειας των Συνόρων.

 Η Κούπερ είπε ότι η κυβέρνηση βελτιώνει το έργο επιβολής του νόμου, στρατολογώντας επιπλέον αστυνομικούς και αξιωματικούς, αξιωματικούς ασφαλείας για να κυνηγήσουν τη συμμορία και συνεργαζόταν σε πολύ στενότερη συνεργασία με τη νέα τεχνολογία στη χώρα.

 Gazeta Dita

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ