Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Το μαστιχάκι, γνωστό και ως βαμβακούλα, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και είναι ένα πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό που συναντάμε πολύ συχνά στις αυλές και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.
Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το μαστιχάκι χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη.
Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.
Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα (ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό, μωβ) από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται το μαστιχάκι για να αναπτυχθεί;
Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει.
Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους.
Επειδή είναι αρκετά ευαίσθητο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύουμε το μαστιχάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς παγετούς γιατί μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να ξεραθεί τελείως.
Για να φυτέψουμε μαστιχάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση.
2. Τι απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει το μαστιχάκι;
Το μαστιχάκι έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και γιαυτό μπορεί να μείνει λίγες μέρες χωρίς πότισμα χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η ανάπτυξη και ο σχηματισμός λουλουδιών.
Βέβαια, την περίοδο του καλοκαιριού θέλει συχνό πότισμα κάθε 2-3 μέρες αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.
Σχετικά με τη λίπανση, το μαστιχάκι έχει απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γιαυτό προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε μήνα, από τις αρχές άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.
Την περίοδο του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα υπερώριμα και ξερά άνθη ώστε να βοηθήσουμε να συνεχίσει την έντονη του ανθοφορία.
3. Πώς κλαδεύουμε και πώς πολλαπλασιάζουμε το μαστιχάκι;
Κλαδεύουμε το μαστιχάκι κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, απομακρύνοντας εσωτερικούς αδύναμους βλαστούς καθώς και κιτρινισμένα και ξεραμένα φύλλα. Παράλληλα, κόβουμε ελαφρά τους υπόλοιπους βλαστούς για να τονώσουμε την βλάστηση τους και την επερχόμενη ανθοφορία τους.
Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά από μαστιχάκι με τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών, από τις κορυφές βλαστών που δεν φέρουν λουλούδια και τα φυτεύουμε σε γλάστρακια φυτωρίου χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης.
Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας δεν είναι απαραίτητη για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Καταλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό του μαστιχακιού είναι η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού.
4. Κι ένα μυστικό για το μαστιχάκι
Το μαστιχάκι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό ως προς την προσβολή από ασθένειες και έντομα από τα γεράνια και τα πελαργόνια, τα είδη δηλαδή που ανήκουν στην οικογένεια των γερανιών. Από τις ποικιλίες του μαστιχακιού, οι πιο ανθεκτικές και παραγωγικές είναι αυτές που φέρουν άνθη ρόδινου χρώματος.