ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ (1938-2024)
“Εφυγε” σήμερα απ τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Ντίνος Καρύδης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Γκύζη το 1938. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον πρωτοποριακό θίασο της ΔΩΔΕΚΑΤΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ στο έργο του Γ. Ανδρίτσου “Το σαλιγκάρι”, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννιση.
Την ίδια περίοδο, συμμετείχε στην εμβληματική παράσταση Χατζιδάκι-Αργυράκη-Χορν, “Οδός ονείρων”, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.
Με την αποστράτευσή του από το 1966 μέχρι το 1982, συνεργάστηκε με τους περισσότερους θιάσους της τότε θεατρικής Αθήνας, όπως Καρέζη/ Καζάκου- Βουγιουκλάκη/ Παπαμιχαήλ-Ρίζου- Χορν-Φωτόπουλου-Βουτσά-Ηλιόπουλου.
Το 1983 μαζί με την Τζούλια Αργυροπούλου -σύζυγό του- και άλλους εραστές της νεώτερης Ελληνικής Δραματουργίας, ίδρυσαν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΥΛΑΙΑ.
Στην εικοσαετή και πλέον πορεία της η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΥΛΑΙΑ παρουσίασε με επιτυχία στηνΑθήνα και στην ευρύτερη περιφέρεια, έργα σημαντικών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.
Ενδιάμεσα, συνεργάστηκε με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Βόλου, Βέροιας, Σερρών, Μοντέρνο θέατρο, θίασο Πέτρου Φιλιππίδη, Ανοιχτό θέατρο, θίασο Πέμης Ζούνη, Αμφιάρειο Ηρώς Μουκίου, F.S. Production του Φ. Συνοδινού- Β. Παναγόπουλου και με τη Θεατρική Εστία κ.α.
Έχει συμμετοχή σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, σε θέατρα Δευτέρας στην ΕΡΤ, σε θεατρόμορφες εκπομπές συνέχειας στο κρατικό ραδιόφωνο, καθώς και σε μεταγλωττισμένες τηλεοπτικές σειρές.
Στην τηλεόραση είχε συμμετοχή από την εποχή της ΥΕΝΕΔ με την σειρά «Ο άγνωστος πόλεμος», ενώ εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στα «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα»,«Μπελάδες για δύο», «Λόγω τιμής», «Εραστής Δυτικών προαστίων», «Φίλα τον βάτραχό σου».
Επίσης, χάρισε τη φωνή του σε μεταγλωτισμένες σειρές όπως το «Μικρό σπίτι στο Λιβάδι».Ηταν η φωνή του Τζο Ινγκαλς στο “Μικρό σπίτι στο λιβάδι”,«Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», «Σεβάχ ο Θαλασσινός» και «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου». Κόρη του η ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδη.
Η είδηση του θανάτου του γνωστοποιήθηκε μέσα από ανάρτηση που έκανε ο Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αγαπημένε μου φιλε Καληνύχτα για πάντα! Ήσουν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που γνώρισα και με έλεγες πάντα ανηψάκι σου από τότε που στα στούντιο της ΕΡΤ το 80 γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε κ μας ένωσε βαθειά οικογενειακή φιλία.. Το ταλέντο και το χιούμορ σου αστειρευτα! Η αγάπη για όλους εμάς μα κυρίως για την Τζούλια σου κ την Σμαράγδα σου υπέρμετρη.. Κι η Σμαράγδα αξία κόρη τέτοιων γονιών. Θα σε αγαπαμε πάντα και θα’σε αποχαιρετησουμε την Τρίτη 1.30 από το κοιμητήριο Ζωγραφου..Καλό ταξίδι λατρευτε μας’Ντινάκο και θερμα συλλυπητήρια στα 2 σου αγαπημένα πλάσματα..» γράφει στην ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Φιλμογραφία
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961) [Νικόλαος Αποστόλου]
Αλλοίμονο στους νέους (1961) [στην ουρά για δουλειά]
Ο Γιάννης τα ‘κανε θάλασσα (1964)
Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
Διπλοπεννιές (1966) [οικοδόμος]
Γαβριέλα, η αμαρτωλή της Αθήνας (1966)
Σύντομο διάλειμμα (1966) [Αλέκος, ηθοποιός]
Χωρισμός (1966)
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) [εργαζόμενος στο εργοστάσιο]
Ήθελε να γίνει βασιλιάς (1967) [Πέτρος]
Πανικός (1969) [Γιώργος Γεωργίου]
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)[αστυνομικός]
Καταναλωτική κοινωνία (1971)
Κατάχρησις εξουσίας (1971) [Αντώνης]
Μαντώ Μαυρογένους (1971) [Λεόν Μπαρά]
Αιχμάλωτοι του μίσους (1972) [Χέρμαν Ντίτριχ]
Αναζήτησις… (1972) [Πλατής]
Ερωτική συμφωνία (1972) [Κώστας]
Το αγκίστρι (1976) [(υπαστυνόμος) Πλατής]
Τα παιδιά της πιάτσας (1979) [«Βαλές»]
Αθώος ή ένοχος; (1989)
Μεταίχμιο – Border Line (1994)
Η γυναίκα είναι… σκληρός άνθρωπος (2005) [Εμμανουηλίδης]
https://greekactor.blogspot.com/