Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε την αποστολή ενός νέου δορυφόρου σε τροχιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανακοίνωσαν την «επιτυχημένη» δεύτερη αποστολή του δορυφορικό φορέα  στερεού καυσίμου Ghaem 100, που κατασκευάστηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, με την αποστολή του δορυφόρου Chamran 1 στο διάστημα όπου τέθηκε σε τροχιά στα 550 χλμ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Isna αυτός ο δορυφόρος των 60 κιλών «σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Ιρανικό Διαστημικό Όμιλο Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών (Sairan) με τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Έρευνας και ιδιωτικών εταιρειών».

IMG 5111

 Η αποστολή του δορυφόρου είναι «δοκιμή συστημάτων υλικού και λογισμικού για την απόδειξη τεχνολογίας τροχιακών ελιγμών σε μεγάλο ύψος»  και «αξιολόγηση της απόδοσης των υποσυστημάτων πλοήγησης και ελέγχου».

Ο ίδιος δορυφορικός φορέας είχε προηγουμένως θέσει σε τροχιά 750 χιλιομέτρων τον δορυφόρο ‘Soraya ‘των 50 κιλών τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Διαστημικός Οργανισμός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Soraya, η αποστολή του οποίου ήταν επίσης «ερευνητική», ότι το σήμα του δορυφόρου Soraya «μεταδόθηκε με επιτυχία στη γη».

Ο Ιρανικός Διαστημικός Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι αυτό το ηλιακό έτος θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 6 και 8 άλλες εσωτερικές και εξωτερικές εκτοξεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας αποκαλούν την τεχνολογία κατασκευής και εκτόξευσης δορυφόρων «εγχώρια» και το αποτέλεσμα της εργασίας «ιδιωτικών εταιρειών που βασίζονται στη γνώση», ο ισχυρισμός της εγχώριας παραγωγής αυτών των δορυφόρων έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Μεταξύ αυτών των δορυφόρων, μπορούμε να αναφέρουμε τον δορυφόρο Khayyam των 600 κιλών, ο οποίος εκτοξεύτηκε στην τροχιά των 500 χιλιομέτρων της γης την Τρίτη 18 Αυγούστου από τον ρωσικό πύραυλο Soyuz.

Οι ιρανικές αρχές είχαν ανακηρύξει αυτόν τον δορυφόρο ως εγχώριο δορυφόρο, αλλά σύμφωνα με την Washington Post, η κατασκευή και η εκτόξευση αυτού του δορυφόρου έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας πριν από τέσσερα χρόνια, κατά την οποία η Ρωσία είχε δεσμευτεί για τον ρωσικό δορυφόρο Kanopus-V στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στην Τεχεράνη ανακοίνωσε επίσης εκείνη την εποχή ότι οι ρωσικές εταιρείες είχαν κατασκευάσει αυτόν τον δορυφόρο κατόπιν εντολής του Ιράν και λίγο αργότερα, ο Hassan Salarieh, επικεφαλής του Ιρανικού Διαστημικού Οργανισμού, επιβεβαίωσε αυτή την είδηση ​​σε συνέντευξη Τύπου στη διαστημική βάση Mahdasht, όπου είπε ότι αυτός ο δορυφόρος παραγγέλθηκε από το Ιράν, αλλά κατασκευάστηκε από μια ρωσική εταιρεία.

Προηγουμένως, η ευρωπαϊκή τρόικα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καταδίκασε την εκτόξευση του δορυφόρου Soraya χρησιμοποιώντας τον διαστημικό εκτοξευτή “Ghaem 100” στις 25 Ιανουαρίου.

Η δήλωση των τριών χωρών ανέφερε ότι ο εκτοξευτής Ghaem 100 «χρησιμοποιεί τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία στην κοινή τους δήλωση μετά τη δοκιμή του πυραύλου Ghaem-100, αναφέροντας ότι η ιρανική κυβέρνηση «συνεχίζει να αναπτύσσει το πυραυλικό της πρόγραμμα παρά τα επανειλημμένα διεθνή αιτήματα να το σταματήσει και μετά από χρόνια αγνόησης των περιορισμών του ΟΗΕ».

Οι εκτοξεύσεις επιτρέπουν στο Ιράν [την κυβέρνηση] να δοκιμάσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του, το οποίο αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».

Αυτές οι χώρες συνέδεσαν επίσης τέτοιες ενέργειες με τις δραστηριότητες της ιρανικής κυβέρνησης για την «ανάπτυξη τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων που είναι ικανές να φέρουν πυρηνικά όπλα» και δήλωσαν ότι «αυτές οι ανησυχίες συνοδεύονται από τη συνεχή κλιμάκωση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, οι οποίες ξεπερνούν κάθε αξιόπιστη πολιτική δικαιολογία».

Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το διαστημικό της πρόγραμμα επιδιώκει πολιτικούς και αμυντικούς στόχους και δεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία του 2015 ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία, αλλά το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν πάντα ένα από τα αμφισβητούμενα ζητήματα με τις δυτικές χώρες που είναι μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

 Mehr News, Deutsche Welle,

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ