Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: Πάει πίσω η 5η δόση!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί δημοσίως η Κυβέρνηση να επαίρεται για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ από όσα επικοινωνούνται. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων, καθώς η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά στον βαθμό απορροφητικότητας. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις δεν παίρνουν κεφάλαια, εκτός από τις μεγάλες.

Επομένως τα αναπτυξιακά τους πλάνα καθυστερούν ή ακυρώνονται, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή η κατάσταση και η μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την 5η δόση καθυστερεί την εκταμίευση. Υπενθυμίζεται πως στόχος ήταν έως τέλος του έτους να υποβληθεί η αίτηση, με τις πληροφορίες της στήλης όμως να αναφέρουν ότι η αίτηση θα πάει για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε σε εκδήλωση της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, η έγκαιρη απορρόφηση και η εκταμίευση των πόρων του RRF προς τον ιδιωτικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026. «Οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ