Η υποχρεωτική κατάταξη στον σερβικό στρατό θα διώξει τους Αλβανούς νέους από τη νότια Σερβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονη ήταν η αντίδραση της δημάρχου πόλης στην νότια Σερβία που έχει αλβανική πλειοψηφία, μετά την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο σερβικό στρατό για 75 ημέρες, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η δήμαρχος του Πρέσεβο, Αρντίτα Σινάνι τόνισε ότι αυτό το μέτρο κινδυνεύει να επαναλάβει την ιστορία της δεκαετίας του ’90, όταν νεαροί Αλβανοί από την κοιλάδα του Πρέσεβο αναγκάστηκαν να φύγουν για να αποφύγουν να υπηρετήσουν στον σερβικό στρατό.

«Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στις μεροληπτικές πολιτικές του Βελιγραδίου. Στη δεκαετία του ’90, όταν το καθεστώς Μιλόσεβιτς είχε στόχο να καταπιέσει και να διώξει τους Αλβανούς, οι νέοι μας αναγκάστηκαν να φύγουν μαζικά για να γλιτώσουν τη στρατιωτική θητεία και την καταστολή. Σήμερα η ιστορία κινδυνεύει να επαναληφθεί», έγραψε η Σινάνι.

Ο Σινάνι προειδοποίησε ότι η επιστροφή αυτής της υπηρεσίας θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει μαζική μετανάστευση νεαρών Αλβανών, υπογραμμίζοντας ότι δεν εκπροσωπούνται από αυτόν τον στρατό και αντιμετωπίζουν συνεχείς διακρίσεις από το σερβικό κράτος.

«Η επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα οδηγήσει και πάλι σε μαζική έξοδο νεαρών Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο. Τα αγόρια μας, μόλις κλείσουν τα 18, αναγκάζονται να φύγουν για να μην υπηρετήσουν σε έναν στρατό που δεν τα εκπροσωπεί, σε ένα κράτος που τα κάνει συνέχεια διακρίσεις», συνέχισε η δήμαρχος του Πρέσεβο.

Στη Σερβία η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, από κατατάσσονταν στον σερβικό στρατό μόνο εθελοντικά.

Telegrafi

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ