Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δημήτριος Χολέβας: Ο Παπαφλέσσας της εθνικής αντίστασης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δημήτριος Χολέβας ή αλλιώς παπά-Χολέβας, ήταν ιερέας, ιστορικός-αρχαιολόγος μέλος του ΕΛΑΣ. Εντάχθηκε με το ψευδώνυμο «Παπαφλέσσας». Η εγγονή του σήμερα είναι οικογενειακή μου φίλη και η ίδια μου έφερε πολλά προσωπικά του αντικείμενα από τον πόλεμο να τα προσέχω. Συζητούσαμε και αναρωτιόμασταν, πως από την εποχή εκείνη που οι αντάρτες στα ξεκινήματα τους φώναζαν με δάκρυα στα μάτια των εθνικό ύμνο κρατώντας την ελληνική σημαία, κατέληξαν μέσα από μια μακρά πορεία σήμερα να δηλώνουν απάτριδες, κατά των εθνών, άθρησκοι, να σηκώνουν σημαίες της Παλαιστίνης και να σιχαίνονται την πατρίδα την δίκη τους την οποία καυχιούνται πως ελευθέρωσαν μόνοι τους. Άνθρωποι που τότε υμνούσαν τους επαναστάτες του 1821 και τους αρχαίους Έλληνες προγόνους τους, σήμερα τους βρίζουν και μαζί τους βρίζουν και εμάς. Ο εμφύλιος έκανε δυο κακά ακόμη πέραν των καταστροφών σε εθνικό επίπεδο στον ελληνικό λαό.

1. Δίχασε την Ελλάδα για πάντα ή τουλάχιστον μέχρι έναν επόμενο πόλεμο
2. Δημιούργησε ατελείωτη προπαγάνδα και από τις δυο πλευρές.

Δεν θα με δείτε να κάνω ιστορικές αναρτήσεις για αυτόν τον αιώνα. Δεν θέλω και όλας. Δεν είναι η ειδικότητα μου. Υπάρχουν άλλοι που γράφουν για την νεότερη ιστορία αλλά και για τα βυζαντινά χρόνια. Γιατί επίσης δεν είμαι ούτε βυζαντινολόγος παρότι γνωρίζω και την περίοδο αυτή.

Ασχολούμαι και δεν παρεκκλίνω από τον χώρο μου την κλασική αρχαιότητα και ειδικότερα από την εποχή του σιδήρου ας πούμε 11ος αιώνας μέχρι την αρχή του μεσαίωνα ας πούμε 300-600 μ.Χ. που θεωρείται και ύστερη αρχαιότητα. Και όπως έχετε καταλάβει κυρίως κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς τον πατριωτισμό του παπά Χολέβα ούτε της εγγονής του σήμερα και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως αν ζούσε σήμερα θα έριχνε πολλές σφαλιάρες σε αριστερούς.

ΥΓ. Καλό το κράξιμο στους «κομμουνιστές» κυρίως σε όσους σήκωσαν όπλα κατά των Ελλήνων και πρόδωσαν Ήπειρο και Μακεδονία σκοτώνοντας Έλληνες αγκαλιά με τους Σλάβους, όμως υπήρξαν και εντάχθηκαν και πολλοί πατριώτες στην οικογένεια τους στα ξεκινήματα. Ο Χολέβας δεν έλαβε μέρος στον εμφύλιο. Την ίδια εποχή ερχόταν σε αντιπαραθέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος. Η δράση του ήταν από το 1941-1944. Η αναγνώριση για τον ηρωισμό του είναι γνωστή στην ιστορία. Έσωσε από την πείνα χιλιάδες ανθρώπους.

Υπήρξε επίσης καθηγητης φιλόλογος και πριν πεθάνει γυμνασιάρχης και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αγίων Αναργυρων. Επίσης το 1943 ίδρυσε την «Παγκληρική Ένωση» με 4.000 μέλη της οποίας διετέλεσε γενικός γραμματέας υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος, το 1946, ο ανταρτό-παπάς εξορίστηκε στην Ικαρια από την Εκκλησία για λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Στην ιστορία οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί.

  1. ΚΑΤΑΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ;

    ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ, ΑΥΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΦΑΝΕΡΩΣ, ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ! ΔΙΟΤΙ Ο ΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ.
    ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
    ΑΒΑΤΟΝ! ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΗ Ο ΘΕΟΣ!

    https://www.youtube.com/watch?v=6R8X4o0UU2E

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ