Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στην ΑΟΖ της Ρουμανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπορικό πλοίο που μετέφερε φορτίο σιταριού με προορισμό την Αίγυπτο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο μόλις έφυγε από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Πηγή από τον ναυτιλιακό τομέα υποστήριξε σε δήλωση που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλοίο χτυπήθηκε τη νύχτα στα «ρουμανικά ύδατα» κοντά σε εκβολές του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εκπρόσωπος του ουκρανικού ναυτικού, Ντμίτρο Πλετέντσιουκ, δήλωσε ότι το πλοίο βρισκόταν στη «θαλάσσια οικονομική ζώνη» της Ρουμανίας.

Αργότερα, οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, ο πλοίαρχος ειδοποίησε τη ρουμανική ακτοφυλακή ότι σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο και ζήτησε αλλαγή πορείας προς την Κωνστάντζα, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις.

%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B7%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%85%CF%8365w

«Το βράδυ της 11ης προς 12η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο κυβερνήτης πολιτικού πλοίου υπό ξένη σημαία, που βρίσκεται εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, αλλά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρουμανίας, περίπου 30 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χλμ.) από την πόλη Sf Gheorghe, όντας στην πορεία από το Chernomorsk (Ουκρανία) προς την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), έστειλε ραδιοφωνικό μήνυμα ενημερώνοντας ότι σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο. Ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε να αλλάξει η διαδρομή ναυσιπλοΐας προς την Κωνστάντζα για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα», ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με το News.ro.

Η αναφερόμενη πηγή διευκρίνισε ότι το πλοίο θαλάσσιας επιτήρησης MAI 0201, σε αποστολή περιπολίας και επιτήρησης της περιοχής ευθύνης, στάλθηκε κοντά στο πλοίο που έστειλε το μήνυμα, σε άμεσο συντονισμό με τη Ρουμανική Ναυτική Αρχή, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

«Το σκάφος της Συνοριακής Αστυνομίας έφτασε κοντά στο πλοίο. Μετά τη σχέση με τον διοικητή, δεν ζήτησε βοήθεια. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν χρειάστηκε η επέμβαση της συνοριακής αστυνομίας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα στη συγκεκριμένη περίπτωση», μετέδωσε επίσης το Λιμενικό.

Τι είναι γνωστό για το πλοίο

  • Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαία Saint Kitts and Nevis είχε φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Chornomorsk, χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία και υπέστη ζημιά στην αριστερή πλευρά, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις ράγες και ενός γερανού.

Η Ρωσία αποχώρησε πέρυσι από μια συμφωνία που μεσολάβησε η Τουρκία και ο ΟΗΕ, η οποία είχε δημιουργήσει έναν διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για την ασφαλή μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, τα οποία θα μπορούσαν να αναχωρήσουν από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία, επικαλούμενη ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα δικά της αιτήματα για μεταφορά λιπασμάτων και οι σχετικές πληρωμές, η Ουκρανία δημιούργησε τον δικό της διάδρομο ασφαλείας για τις μεταφορές, ο οποίος επίσης διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία εξάγει περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα μέσω ενός διαδρόμου θαλάσσιων μεταφορών που δημιουργήθηκε στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2023 μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικής σιτηρών μέσω ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου υπό τις συνθήκες του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή στην Ουκρανία, γράφει το ρουμανικό δημοσίευμα.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ