Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών: Οι Ρώσοι κατασκευάζουν νέο drone καμικάζι με κινεζικούς κινητήρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία άρχισε πέρυσι να παράγει ένα νέο επιθετικό drone μεγάλης εμβέλειας, με το όνομα Garpiya-A1, χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα που ανέπτυξε στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο πηγές σε ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.

Οι πληροφορίες – που περιελάμβαναν σύμβαση παραγωγής για το νέο drone, εταιρική αλληλογραφία σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα – ανέφεραν ότι η IEMZ Kupol, θυγατρική του ρωσικού κρατικού κατασκευαστή όπλων Almaz-Antei, είχε παραγάγει περισσότερα από 2.500 Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, γράφει το Reuters.

Οι δύο πηγές πληροφοριών δήλωσαν ότι το Garpiya, που σημαίνει Harpy στα ρωσικά (μυθολογικός χαρακτήρας, αλλά και είδος αετού), χρησιμοποιήθηκε εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και θύματα πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Οι πηγές μοιράστηκαν στο Reuters εικόνες από την Ουκρανία από τα συντρίμμια ενός Garpiya, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Reuters βρήκε πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις εικόνες.

Οι πηγές ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν ούτε αυτοί ούτε η υπηρεσία τους λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών.

Ζήτησαν επίσης να μην αποκαλυφθούν ορισμένες λεπτομέρειες, όπως στοιχεία που σχετίζονται με τα έγγραφα.

Ο Samuel Bendett, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο «Centre for a New American Security», ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του Garpiya, θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικά drones με μεγάλη εμβέλεια δράσης.

 «Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να δείξει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται περισσότερο στην εσωτερική ανάπτυξη, καθώς και προφανώς στην Κίνα, επειδή και οι δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο εξαρτώνται από πολλά κινεζικά εξαρτήματα για την παραγωγή drone», επεσήμανε.

Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με περισσότερα από χίλια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed «kamikaze» από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Μάιο. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να φθείρουν την ουκρανική αεράμυνα και να χτυπήσουν υποδομές μακριά από την πρώτη γραμμή.

Η Αντίδραση της Κίνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές προϊόντων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των drones.

«Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της πολιτικής διευθέτησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οποία αναφέρει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε ότι η βοήθεια του Πεκίνου ήταν σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της σύγκρουσης.

Κινεζικός κινητήρας σε γερμανικό μοντέλο

Το Garpiya είναι «πολύ παρόμοιο με το Shahed», αλλά έχει πολλά διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα φτερό με ένα μόνο μπουλόνι και κινητήρα Limbach L-550 E, ανέφερε το ευρωπαϊκό πρακτορείο σε δήλωση στο Reuters.

Ο κινητήρας, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από γερμανική εταιρεία, τώρα παράγεται στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach.

Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Reuters ανέλυσε μια σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρούβλια (10 εκατομμύρια ευρώ) που υπογράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Kupol για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου για την παραγωγή των drones.

Που είναι το εργοστάσιο και πόσα drones παράγει

Οι πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου που βρίσκεται στο Izhevsk της Δημοκρατίας του Udmurt στη δυτική Ρωσία – το οποίο αγοράστηκε από την Kupol το 2020 – χρησιμοποιείται για την παραγωγή drones.

Χρησιμοποιώντας ένα βίντεο μιας εγκατάστασης παραγωγής ρωσικών drone που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το Reuters μπόρεσε να αναγνωρίσει την περιοχή ως το εργοστάσιο του Izhevsk από το χρώμα και το σχέδιο των δοκών του κτιρίου και την εσωτερική αρχιτεκτονική, που ταίριαζαν με αρχειακές εικόνες της περιοχής.

Η τοποθεσία των εικόνων μπορούσε να επαληθευτεί με βάση τα κοντινά κτίρια, τους δρόμους και τα δέντρα, τα οποία ταιριάζουν με τις προβολές του δρόμου και τις δορυφορικές εικόνες.

Ένα πρωτότυπο του Garpiya κυκλοφόρησε το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τις επικοινωνίες της εταιρείας. Η παραγωγή έφτασε σε μερικές εκατοντάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 2.000 κομμάτια το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ο Bendett, ο αμυντικός αναλυτής, είπε ότι 2.500 drones ετησίως θα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της Ρωσίας.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει σχεδόν 14.000 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed του Ιράν, καθώς και drones ρωσικής κατασκευής Gheran-2 και Lancet.

Εταιρικά έγγραφα από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 που εξετάστηκαν από το Reuters έδειξαν ότι ο προμηθευτής TSK Vektor αγόρασε εξαρτήματα από κινεζικές εταιρείες για συναρμολόγηση στο εργοστάσιο της εταιρείας Kupol και 800 κινεζικοί κινητήρες επρόκειτο επίσης να παραδοθούν στο νέο εργοστάσιο, όπου η γραμμή παραγωγής έπρεπε να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τριμήνου.

Stirile ProTv, Kyivpost, reuters,

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ