Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Σερβία: Ο Βούτσιτς για το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκει επιστροφή στο status quo ante

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Σερβία μετά τα τελευταία γεγονότα και εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι τα αιτήματα για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, η επιστροφή των Σέρβων δικαστών και εισαγγελέων σε νομικές θέσεις, η επιστροφή των Σέρβων στην αστυνομία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και η επείγουσα συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

«Η Σερβία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη νομική και πολιτική κατάσταση όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, οικονομικά προχωράμε πολύ γρήγορα, πολύ καλά, ίσως και εξαιρετικά, αλλά αυτό που παραμένει το πιο οδυνηρό και δύσκολο σημείο μας είναι, χωρίς αμφιβολία, το Κόσοβο και τα Μετόχια», είπε ο Βούτσιτς κατά το διάγγελμά του σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα.

Όπως είπε ο Βούτσιτς, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων από πέντε τομείς.

«Πρώτα απ ‘όλα – μια επιστροφή στο status quo ante (Quo Ante). Αυτό δεν έχει πλέον νόημα, ζητάμε να επιστρέψουμε σε όλα όσα επιτεύχθηκε και επιτεύχθηκε στη διαδικασία του διαλόγου. Δείχνουμε ότι είμαστε οι πιο υπεύθυνοι σε όλη τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι για οποιαδήποτε σοβαρή πρόοδο στον διάλογο, είναι απαραίτητο να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές, να εφαρμοστεί το άρθρο 9 της Συμφωνίας των Βρυξελλών και να επιστρέψουν οι Σέρβοι στην Περιφερειακή Διεύθυνση του βόρειου Κοσόβου », τόνισε ο Βούτσιτς.

Στο έγγραφο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, γράφεται αναλυτικότερα ότι απαιτείται επιστροφή στο status quo ante – «με την άρση των βασικών συνεπειών των μονομερών και ασυντόνιστων ενεργειών του καθεστώτος Κούρτι, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία του διαλόγου».

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι απαιτείται η επιστροφή των Σέρβων εισαγγελέων και δικαστών σε νομικές θέσεις, καθώς και η απόσυρση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Και η επείγουσα και άμεση συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων- ZSO», είπε ο Βούτσιτς.

Άλλοι τομείς στους οποίους προτείνονται πιο λεπτομερή μέτρα είναι:

– Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια ως περιοχή ειδικής κοινωνικής προστασίας

– Η αντίσταση των σερβικών θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

– Ίδρυση ειδικής εισαγγελίας

– Απόφαση για την παρανομία όλων των φορέων και θεσμών που ιδρύθηκαν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Χώρος ειδικής προστασίας

Ο Βούτσιτς, εξηγώντας όλα τα μέτρα, ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες 45 ημέρες θα ψηφιστεί νόμος που θα κηρύσσει την αυτόνομη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια ειδική περιοχή κοινωνικής προστασίας», η οποία θα παρέχει οικονομική στήριξη σε ανέργους Σέρβους από Κοσσυφοπέδιο.

N1info

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ