Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Βουλγαρία – Συνετρίβη αεροσκάφος σοβιετικής κατασκευής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους που συνετρίβη την Παρασκευή στη νότια Βουλγαρία κατά τη διάρκεια άσκησης για την προετοιμασία για αεροπορική επίδειξη έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σόφιας.

«Δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης πτήσης επίδειξης», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ σε συνέντευξη Τύπου στη στρατιωτική βάση στο Graf-Ignatievo.

Το σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφος L-39ZA, το οποίο είχε αναβαθμιστεί το 2022 για να το φέρει στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, έπιασε φωτιά μετά από συντριβή σε δασώδη περιοχή.

Οι δύο πιλότοι – εκπαιδευτές, γεννημένοι το 1973 και το 1996 αντίστοιχα, δεν κατάφεραν να εκτιναχθούν και πέθαναν επί τόπου.

«Ήταν από τους καλύτερους και είχαν κάνει αυτή την άσκηση αρκετές φορές», εξέφρασε τη λύπη του ο διοικητής των Πολεμικών Αεροποριών, Ντιμίταρ Πετρόφ.

Η αεροπορική επίδειξη που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, με αφορμή την 20η επέτειο από την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ματαιώθηκε, κηρύσσοντας ημέρα πένθους στον στρατό.

Η Βουλγαρία, που θεωρείται η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει γηρασμένο αεροπορικό στόλο και, επειδή δεν διαθέτει αρκετά αεροπλάνα σε καλή κατάσταση, οι πιλότοι της δεν έχουν ώρες εκπαίδευσης, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση.

Τον Ιούνιο του 2021, ένας Βούλγαρος πιλότος σκοτώθηκε όταν το MiG-29 του συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια άσκησης.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος μαχητικών και πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν το ατύχημα, σε πτήση με F-16 παρόμοια με αυτά με τα οποία θα εξοπλιστεί ο στρατός από το 2025.

Η Βουλγαρία, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, έχει παραγγείλει 16 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια για να αντικαταστήσουν τα σοβιετικά MiG-29, υπογράφοντας τη μεγαλύτερη σύμβαση στρατιωτικού εκσυγχρονισμού από την πτώση του κομμουνισμού.
 
Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι η Βουλγαρία ακυρώνει την αεροπορική επίδειξη στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo μετά από συντριβή αεροπλάνου κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών.
 
Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ ακύρωσε την αεροπορική επίδειξη που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo στο νοτιοκεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη λόγω της συντριβής στρατιωτικού αεροσκάφους L-39 ZA, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει το BTA.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ