Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ στα Τίρανα: Η Αλβανία, στη σωστή πλευρά της ιστορίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ εκτίμησε ιδιαίτερα τη στήριξη που έδωσε η Αλβανία στη χώρα του, στον πόλεμο με τη Χαμάς, που συνεχίζεται από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Το ισραηλινό έθνος δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς σταθήκατε εσείς και το αλβανικό έθνος στο πλευρό του Ισραήλ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Χέρτζογκ.

«Είναι σημαντικό για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους σε αυτή την οδυνηρή στιγμή για το Ισραήλ. Πλησιάζουμε έναν χρόνο από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε βάναυσα στο Ισραήλ. Από εκείνη τη μαύρη μέρα του Οκτωβρίου, η Αλβανία έχει τοποθετηθεί σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η χώρα σας έδειξε για άλλη μια φορά ότι στέκεται στο πλευρό της ισραηλινής χώρας. Το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όμηροι κρατούνται ακόμη σκληρά στη Γάζα.

Αλβανοί και Εβραίοι μοιράζονται μια μακρά και σημαντική ιστορία. Οι Εβραίοι της Ευρώπης βρήκαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στη χώρα σας. Έχουμε ήδη πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω εδώ σήμερα. Το ισραηλινό έθνος δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς σταθήκατε εσείς και το αλβανικό έθνος στο πλευρό του Ισραήλ».

Ενώ ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εστίασε στην ιστορική σύνδεση Αλβανών και Ισραήλ.

«Οι πρόγονοί μας, είτε μουσουλμάνοι είτε χριστιανοί, ξεπέρασαν όλες τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και υπερασπίστηκαν τους Εβραίους, και ούτε ένας Εβραίος δεν παραδόθηκε στους Ναζί. Η Αλβανία έγινε μια χώρα όπου, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Εβραίοι δεν έφυγαν, αλλά ήρθαν να βρουν φιλία, καταφύγιο και προστασία.

Είναι ένας ιστορικός κρίκος που θα θέλαμε πάντα να ενισχύουμε. Θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε σταθεροί ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού», είπε ο Ράμα.

Από την άλλη, είπε ότι η Αλβανία στηρίζει την κατάπαυση του πυρός και κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ομήρων, αλλά και την έναρξη μιας νέας διαδικασίας για την ειρήνη στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει στα εδάφη όπου ζει ο λαός του Ισραήλ και ο λαός της Παλαιστίνης είναι απολύτως πολύ σοβαρό και είναι απολύτως κάτι που πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολος από ό,τι φαίνεται από μακριά.

Ωστόσο, η Αλβανία υπήρξε επίσης σθεναρός υποστηρικτής της κατάπαυσης του πυρός και κάθε πιθανής προσπάθειας να φέρει τους ομήρους στο σπίτι και να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία προς όφελος όλων των ανθρώπων. Είμαι πολύ πρόθυμος να επισημάνω ότι εν τω μεταξύ αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για το Ισραήλ, τον λαό του και κάθε λαό που ζει σε αυτή τη γωνιά του κόσμου.

Το μέλλον θα είναι σίγουρα το μέλλον ενός ισχυρότερου και πιο ασφαλούς Ισραήλ», είπε ο Ράμα.

Έκκληση στους Ισραηλινούς να έρθουν στην Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα απηύθυνε επίσης πρόσκληση στους Ισραηλινούς που θέλουν να ξεκουραστούν ή να κάνουν επιχειρήσεις στην Αλβανία.

«Είμαστε εδώ με ανοιχτές αγκάλες για να καλωσορίσουμε όλους τους Ισραηλινούς που θέλουν να έρθουν, είτε είναι τουρίστες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς. Είτε πρόκειται για άτομα που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία είτε για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να έχουν το σπίτι τους εδώ στη μέση της Ευρώπης.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθεί γρήγορα. Οι τάσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και ορατές, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τον πρόεδρο εδώ ως φίλο, όχι μόνο ως πρόεδρο του Ισραήλ, αλλά ως έναν παλιό φίλο που ήξερα πριν από πολύ καιρό, όταν ήταν στα χαρακώματα της πολιτικής στο Ισραήλ», είπε ο Ράμα.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ στην Αλβανία, γράφουν τα αλβανικά media.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

  1. Το οτι καποτε οι Ελληνες θα πανε οικονομικοι μεταναστες στην Αλβανια,ειναι πιο τραγικο απο το “Αλβανος τουριστας” του μιλλενιουμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ