Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδίδουν στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έλαβε ειδοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν, την Τετάρτη, ότι θα παραδώσει στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος λαμβάνει πλήρη βοήθεια από το 2020, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα: «Αυτή η απόφαση είναι σημαντική για την ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και της συγκεκριμένης και συνεχούς συμβολής της Αιγύπτου στις προτεραιότητες της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, ειδικά όσον αφορά τον ρόλο της ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος έκρινε ότι αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει επίσης τον αποφασιστικό ρόλο της Αιγύπτου στην ενίσχυση της εκεχειρίας στο Σουδάν και τις αποτελεσματικές προσπάθειές της να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον σουδανικό λαό.

Πέρυσι, η Ουάσιγκτον παρακράτησε περίπου 85 εκατομμύρια δολάρια από την Αίγυπτο. Η παρακράτηση σχετίστηκε με την πρόοδο του Καΐρου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, και μετέφερε αυτά τα χρήματα στην Ταϊβάν και τον Λίβανο, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «ενημέρωσε το Κογκρέσο φέτος. ότι η Αίγυπτος είχε εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Η Αίγυπτος λαμβάνει ετησίως στρατιωτική βοήθεια που υπολογίζεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μετά την υπογραφή της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ μιας αραβικής χώρας και του Ισραήλ, με τη μεσολάβηση της Αμερικής, το 1979.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια από αυτήν την ετήσια βοήθεια με τη δέσμευση του Καΐρου για δεσμεύσεις που σχετίζονται με το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ