Πρόεδρος Τουρκίας: «Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία από τη ρωσική κατοχή είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μήνυμά του προς την 4η Σύνοδο Ηγετών της Πλατφόρμας της Κριμαίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τίμησε τη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην εξορία και τη γενοκτονία των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 και τόνισε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί απαίτηση του διεθνούς δικαίου…

Η 4η Σύνοδος Ηγετών της Πλατφόρμας της Κριμαίας, η οποία ξεκίνησε για να ενώσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διάσωση της Κριμαίας από τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στις 11 Σεπτεμβρίου 2024.

Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, συζητήθηκαν η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η επανένταξη των προσωρινά κατεχόμενων περιοχών, η τρέχουσα κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και η απελευθέρωση αμάχων κρατουμένων που κρατούνται από τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, επανέλαβε στην ομιλία του την υποστήριξή του για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η Κριμαία πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία.

«Οι Τούρκοι Τάταροι της Κριμαίας είναι μέσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής»

%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CF%81%CF%89%CF%8341

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της συνόδου, ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον εθνικό ηγέτη του λαού των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Κιρίμογλου, και είπε:

«Η φετινή σύνοδος συμπίπτει με την 80η επέτειο της εξορίας του λαού των Τατάρων της Κριμαίας που  αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους. Η Τουρκία αντιτάχθηκε και δεν το αναγνώρισε από την πρώτη μέρα, έχει εμβαθύνει περαιτέρω την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. «Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου. Η ύπαρξη των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας, ενός από τους αυτόχθονες λαούς της Κριμαίας, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

Τι είναι η πλατφόρμα της Κριμαίας

Η Πλατφόρμα της Κριμαίας  ξεκίνησε με στόχο την αύξηση των διεθνών αντιδράσεων στη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας στην Κριμαία, την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών για την ασφάλεια, την επέκταση της διεθνούς πίεσης στη Ρωσία, την προστασία των θυμάτων του κατοχικού καθεστώτος και την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της απελευθέρωσης της Κριμαίας από την κατοχή.

Η Πλατφόρμα της Κριμαίας ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της με την εναρκτήρια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021 στο Κίεβο.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ