Τουρκία: Η Siemens φταίει για την καθυστέρηση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπ Αρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα του καθυστέρησαν λόγω της παρακράτησης βασικών εξαρτημάτων από τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία Siemens, γεγονός που ώθησε τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία κατέχει και κατασκευάζει τον σταθμό, να αγοράσει αυτά τα ανταλλακτικά από την Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός πρόσθεσε, σε δηλώσεις του στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η αποτυχία της Siemens Energy να παραδώσει τα εξαρτήματα, καθυστέρησε τα εγκαίνια του πρώτου αντιδραστήρα του σταθμού για μερικούς μήνες.

Επισήμανε ότι η απόφαση της Siemens μπορεί να προήλθε ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία.

Η Τουρκία σχεδίαζε αρχικά να λειτουργήσει τον πρώτο αντιδραστήρα στον σταθμό Akkuyu το 2023, αλλά η ημερομηνία αναβλήθηκε για το επόμενο έτος λόγω αυτών των καθυστερήσεων, με τους υπόλοιπους αντιδραστήρες να αρχίσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2028.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy επιβεβαίωσε ότι ορισμένα εξαρτήματα δεν παραδόθηκαν στην Τουρκία λόγω του γερμανικού κανονισμού εξαγωγών.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες για την παραγωγή ισοδύναμων ανταλλακτικών, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εταιρειών.

Είπε: «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις η Rosatom έχει ήδη ζητήσει ανταλλακτικά από κινεζικές εταιρείες και θα έρθουν από την Κίνα».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων στη Siemens λόγω της καθυστέρησης, παρόλο που συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία εδώ και χρόνια.

Είπε: «Αυτή η συμπεριφορά θα μας κάνει να αμφισβητήσουμε τη θέση τους σε μελλοντικά έργα».

Η Rosatom κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu στην τουρκική επαρχία της Μερσίνης στη Μεσόγειο, βάσει μιας συμφωνίας με την Άγκυρα που χρονολογείται από το 2010.

Το έργο, το οποίο κοστίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει χωρητικότητα 4.800 μεγαβάτ, περιλαμβάνει 4 αντιδραστήρες και θα συμπεριλάβει την Τουρκία μεταξύ ενός μικρού αριθμού χωρών που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Siemens δεν παρείχε κανένα επίσημο λόγο για το μπλοκάρισμα των ανταλλακτικών και ότι η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι το θέμα μπορεί να σχετίζεται με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Πρόσθεσε ότι οι γερμανικές κυρώσεις και οι εμπορικές πολιτικές φαίνονται αντιφατικές.

Πέρυσι παρατηρήθηκε φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στην πρώτη μονάδα ισχύος της τοποθεσίας και το εργοστάσιο αναμένεται τελικά να παράγει περίπου το 10 τοις εκατό της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Γερμανία καθυστέρησε την εξαγωγή ορισμένων εξαρτημάτων που απαιτούνται για τον σταθμό Akkuyu, με αποτέλεσμα να έχουν κολλήσει στο τελωνείο.

«Αυτό το θέμα μας ενόχλησε πολύ», είπε τότε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Asharq Al-Awsat

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ