Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Μετανάστες σε στέγη ευγηρίας της Λάρνακας: Καθεστώς τρόμου στη γειτονιά με κλοπές και οχληρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζουν με τον φόβο οι κάτοικοι της γειτονιάς κοντά στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, η ζωή των οποίων, όπως καταγγέλλουν, έχει αλλάξει από τον Ιούνιο όταν σε στέγη όπου διαμένουν ηλικιωμένοι τοποθετήθηκαν και 20 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες. Σύμφωνα με τους κατοίκους, εδώ και τρεις μήνες έχουν διαπραχθεί σωρεία κλοπών και διαρρήξεων από σπίτια και αυτοκίνητα στην περιοχή, με τους μετανάστες να φέρονται να προκαλούν επεισόδια και να κάνουν χρήση ναρκωτικών, προκαλώντας τρόμο και στους τρόφιμους της στέγης. Πρόκειται για πρόσωπα από τη Συρία, τα οποία μετακινήθηκαν στη Στέγη Ηλικιωμένων Λάρνακας Άγιος Γεώργιος από το ξενοδοχείο Henipa στην Ορόκλινη, που δεν λειτουργεί πλέον ως δομή, αφού κάποιοι από τους διαμένοντες το πυρπόλησαν.

«Επικρατεί τρόμος στη γειτονιά. Οι πλείστοι στην περιοχή είναι ηλικιωμένοι και φοβούνται πλέον να βγουν από τα σπίτια τους», ανέφερε στον «Φ» κάτοικος της περιοχής, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Όπως είπε, η οικογένειά του έπεσε θύμα δύο κλοπών και μίας απόπειρας το τελευταίο διάστημα. «Εσπάσαν το παράθυρο του σπιτιού μας και έκλεψαν κάποια κουπόνια και άλλα αντικείμενα. Πριν από λίγο καιρό αρπάξαν τη τσάντα από το αυτοκίνητο μου και πριν λίγες μέρες ένας προσπάθησε να μπει σπίτι και τον είδε η γιαγιά μου. Πίσω από το γηροκομείο σπάζουν συνέχεια πράγματα και κλέβουν αλουμίνια, έκλεψαν μοτόρες και αυτοκίνητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι, αλλά και οι τρόφιμοι της Στέγης Ηλικιωμένων είναι ανάστατοι. «Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, εμείς αυτό που ζητούμε είναι να φύγουν όλοι, επειδή δεν γίνεται να ζουν κάτω από την ίδια στέγη με ηλικιωμένους». Από την πλευρά της η Βαλεντίνα Γεωργίου, κάτοικος περιοχής υπέδειξε πως «φαίνεται η ανεπάρκεια του κυπριακού κράτους ως προς τη μεταναστευτική του πολιτική».

Στην περιοχή βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Λάρνακας, καθώς και οι βουλευτές Ανδρέας Πασιουρτίδης και Σωτήρης Ιωάννου. Οι κάτοικοι ζήτησαν όπως γίνουν ενέργειες για να κλείσει αμέσως η δομή ανηλίκων, αφού υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για χρήση ναρκωτικών εντός αυτής. «Υπάρχει αίσθημα μεγάλου φόβου στην περιοχή. Έχουμε καταγγελίες για κλοπές, καυγάδες μεταξύ των ανήλικων και οχληρία» ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Λάρνακας, προσθέτοντας πως «είναι απαράδεκτο» να συνυπάρχουν σ’ ένα ενιαίο χώρο ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας μαζί με ανήλικους. «Πρέπει οι δομές μέσα στις πόλεις να είναι πιο μικρές και να υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης. Δεν γίνεται να υπάρχουν 18 άτομα ανήλικα σε μια δομή και να μην υπάρχει εκπαίδευση. Πρέπει, επίσης, να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα άτομα που αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά» σημείωσε ο κ. Βύρας, αναφέροντας πως πρέπει να εντοπιστεί άλλος χώρος για τους ανήλικους.

Τη μετακίνηση των ανηλίκων έχει ζητήσει μέσω επιστολής προς την υφυπουργό Πρόνοιας και τον Αρχηγό Αστυνομίας και ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος σημείωσε πως είναι αδιανόητο σ’ ένα χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται ως στέγη ηλικιωμένων να διαμένουν άλλα άτομα, κάποια εκ των οποίων έχουν βεβαρημένο ιστορικό. «Πρέπει να εξεταστούν και οι ηλικίες των μεταναστών, επειδή υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι δεν είναι ανήλικοι» είπε, υποδεικνύοντας πως έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων και στο κέντρο της Λάρνακας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η Αστυνομία Λάρνακας, αφού κάποιοι από τους διαμένοντες στη Στέγη Ηλικιωμένων έχουν συνδεθεί με κλοπές από αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, αλλά και με κλοπές από λουόμενους σε παραλίες. Αστυνομική πηγή ανέφερε στον «Φ» πως γίνονται συνεχώς συλλήψεις ανηλίκων από τη συγκεκριμένη δομή, ωστόσο, λόγω της ηλικίας τους αλλά και της φύσης των αδικημάτων που διαπράττουν, αφήνονται ελεύθεροι από το Δικαστήριο.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα μας για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν ανήλικοι σε στέγη ηλικιωμένων, ο αναπληρωτής διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Ευτύχιος Χατζηχριστοδούλου, έκανε λόγο για προσωρινή διευθέτηση και λύση ανάγκης μετά τα επεισόδια στο ξενοδοχείο Henipa. Όπως είπε, «έχει ήδη μετακινηθεί ένας αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Στέγη και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε σταδιακά να μεταφερθούν κι άλλοι σε άλλα προγράμματα. Η προσπάθειά μας είναι να μετακινηθούν όλοι σταδιακά».

Με πληροφορίες απο το philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ